Propisi

Na restituciju čeka imovina vredna 13,6 milijardi evra

Do prošle nedelje, Agencija za restituciju bivšim vlasnicima ili naslednicima vratila je 5.935 poslovnih prostora, zgrada kao celina i stanova, ukupne površine 426.000 kvadratnih metara.

Vraćeno je 825 stanova, 889 zgrada i 4.221 poslovni prostor. Takođe, zaključno s 10. novembrom, vraćeno je 296 hektara, 91 ar i jedan kvadratni metar neizgrađenog zemljišta, 5.059 hektara, 84 ara i osam kvadrata šumskog i 26.669 hektara, 58 ari i 98 kvadrata poljoprivrednog. Tu nije kraj naturalnom vraćanju imovine: postupci koji su u toku biće okončani u onim slučajevima gde postoji mogućnost da ona bude i fizički vraćena.

Međutim, već se zna da postoji deo koji neće moći biti vraćen naturalno, već će bivši vlasnici ili nasledici biti obeštećeni obveznicama, koje će početi da se isplaćuju od naredne godine. Agencija za restituciju je izračunala osnovicu obeštećenja za oduzetu imovinu koju država ne može da vrati u naturalnom obliku pa samim tim mora da se obešteti i ona iznosi 13,6 milijardi evra, prenosi Dnevnik.

Vlada Srbije je ta koja treba da donese odluku o koeficijentu po kojem će se obračunavati konkretni iznosi za isplatu bivšim vlasnicima ili naslednicama i donese uredbu kojom će utvrditi osnovne elemente obveznica, iznos emisije, uslove njihove distribucije i naplate. Tek tada će Agencije za restituciju moći da donosi pojedinačna rešenja u kojima će utvrditi iznos obeštećenja, rokove i akontaciju.

Treba podsetiti, tek na osnovu rešenja Agencije, podnosioci zahteva mogu naplatiti akontaciju u novcu, i to ne celokupnu sumu odmah. Naredne godine mogu naplatiti deset odsto utvrđenog iznosa obeštećenja, a ostatak će dobiti u obveznicama koje imaju rok dospevanja 12 godina. Isplaćuju se jednom godišnje narednih 12 godina, i to počev od 15. decembra naredne godine.

Maksimum koji jedan bivši vlasnik ili naslednik može dobiti, bez obzira na ukupnu vrednost oduzete imovine, zakonski je ograničen na pola miliona evra. Po objašnjenju iz Agencije za restituciju, osobe koje su 6. oktobra 2011. godine – kada je donet Zakon o obeštećenju – bile starije od sedam decenija, imaju pravo da obveznice dobiju u roku od pet godina. S druge strane, oni koji su tog datuma bili stariji od 65 godina, imaju pravo na obveznice koje dospevaju u roku od deset godina.

Važno je napomenuti i da će obveznice glasiti na ime osobe koja je podnela zahtev za obeštećenje, ali će biti prenosive, što znači da će naslednici moći da ih naslede u slučaju da onaj na koga glase u međuvremenu premine. Obveznice u narednih 12 godina isplaćivaće se u evrima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!