Društvo

Na Zapadnom Balkanu očekuje se povećanje prosečne temperature za 1,7 stepeni

Klimatske promene koje će u narednim godinama naročito pogoditi područje Zapadnog Balkana zahtevaju zajednički strateški pristup, preduzimanje konkretnih mera i akcija koje mogu značiti ne samo trošak za države, već mogućnost za razvoj zasnovan na „zelenim“ programima i projektima, čulo se između ostalog na Ministarskoj konferenciji „Regionalne aktivnosti za borbu protiv klimatskih promena na Zapadnom Balkanu“ na kojoj je učestvovao ministar zaštite životne sredine Republike Srbije Goran Trivan.

U okviru Konferencije predstavljeni su različiti aspekti klimatskih promena sa naučnog i ekspertskog stanovišta.  Na osnovu analiza urađenih u okviru „Studije o klimatskim promenama na Zapadnom Balkanu“ koja je predstavljena tokom Konferencije, na teritoriji Zapadnog Balkana očekuje se povećanje prosečne temperature od 1.7oC u skorijoj budućnosti, dok se do kraja veka očekuje povećanje prosečne temperature u rasponu od 1.7oC do 4oC.

Takođe, utvrđeno je pomeranje subtropske klime ka severu, što ostavlja južne i priobalske predele toplijim. Povećanje temperature imaće za posledicu sve češću pojavu ekstremnih vremenskih uslova kao što su suše i šumski požari, koje će doneti velike gubitke u sektorima kao što su poljoprivreda, šumarstvo, vodoprivreda i biodiverzitet. Posledice ekstremnih vremenskih uslova odraziće se na stanje živog sveta, uključujući posledice po ljudsko zdravlj. Stoga je neophodno definisanje mera prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove i njihovo sistematsko sprovođenje uz veću povezanost sektora,  ne samo na nacionalnom nivou, nego na nivou regiona, ukazano je na Konferenciji.

Tokom Konferencije predstavljene su prilike za finansiranje projekata u oblasti klimatskih promena na Zapadnom Balkanu, kako za pojedinačne zemlje, tako i za ceo region. Deklaracija o „Zajedničkoj mapi puta zemalja Zapadnog Balakana – Ubrzavanje pristupa finansiranju u oblasti klimatskih promena“ usvojena na Konferenciji, predstavlja početak razvijanja zajedničkih projekata u sektorima energetike, saobraćaja, poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i otpada. Kreiranje sinergije, identifikovanje raspoloživih sredstava za finansiranje, definisanje konkretnih projekata i zajednički nastup ka dostupnim međunarodnim fondovima, predstavljaju put za zajedničku saradnju zemalja Zapadnog Balkana i uspešnu borbu protiv klimatskih promena.

Region Zapadnog Balkana odlikuju realni kapaciteti za zajedničku borbu protiv klimatskih promena, razmenu naučnih znanja i inovativnih rešenja za ublažavanje klimatskih promena i prilagođavanje izmenjenim klimatskim uslovia, zbog čega bi trebalo da razvija svoju ekspertizu u oblasti klimatskih promena i razvija saradnju u  korist građana čitavog područja.

 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!