Saobraćaj i transport

Nacionalni avioprevoznik “Air Serbia” ostvario profit uz ogromne državne subvencije

Prema nedavno objavljenom finansijskom izveštaju nacionalna aviokompanija “Air Serbia”, pozitivno posluje i imala je dobit oko 900 hiljada evra, ali uz milione evra državne pomoći.

Nacionalni avio-prevoznik „Air Serbia“, treću godinu za redom posluje pozitivno i u 2016. godini je ostvario dobit od 900.000 evra. Ekonomski novinar lista „Danas“ Miloš Obradović, za N1 kaže da bi bez pomoći iz budžeta, kompanija beležila samo gubitke, jer su dosadašnje subvencije, koje je toj kompaniji dala država, 40 puta veće od dobiti koju je ostvarila.

"Air Serbia“ čak nije uspela da napravi dobit iz poslovanja, zato što su poslovni rashodi bili veći od poslovnih prihoda. I dobit je na kraju napravila na osnovu ostalih prihoda, gde su bili neki naplaćeni penali. Tu je još zanimljivo da je „Air Serbia“, kao velika nacionalna kompanija, u 2016. godini platila poreze na dobit od svega 500.000 dinara, odnosno oko 4.000 evra", kaže  Obradović.

Petar Vojinović, urednik portala „Tango Six“ kaže da je izvesno da će subvencije biti u narednim godinama sve manje.

"Cela priča prevelikog glamura, standarda usluge i sve ono sa početka, više ne stoji, to neće postojati i jednostavno ulazimo u ciklus preživljavanja u avio industriji, koja je jedna od najnemilosrdnijih za konkurentno poslovanje", rekao je Vojinović.

Izvor: N1

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!