Projekti

Najavljena finansijska podrška za regionalne inovacione startap centre

Sektor informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) predstavlja najbrže rastuću industriji u Srbiji, koja trenutno zapošljava više od 40.000 ljudi.

Izvoz IKT usluga svake godine beleži rast po stopi više od 20 odsto: samo tokom januara ove godine iznosio je 34 odsto i time premašio rast izvoza prerađivačke industrije, što govori o značaju tih usluga, jedan je od zaključaka sednice ministarskog Saveta za inovaciono preduzetništvo i informacione tehnologije, kojom je predsedavala Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Članovi Saveta izvestili su premijerku Brnabić o napretku u izgradnji sedam značajnih objekata u oblasti inovacione infrastrukture.

Reč je o Naučno-tehnološkom parku i zgradi Biosens instituta u Novom Sadu, Naučno-tehnološkom parku i modernoj laboratoriji na Elektronskom fakultetu u Nišu, novoj zgradi Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, novoj zgradi za školovanje IT inženjera u Beogradu, kao i o dodatnoj zgradi Instituta za fiziku, u sklopu projekta naučno-istraživačke saradnje sa prestižnim evropskim institutima.

Na sednici je najavljeno i objavljivanje javnog poziva za program podrške otvaranja regionalnih inovacionih startap centara.

Takođe, istaknuta je zainteresovanost škola i učenika za uključivanje u specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama, a očekuje se da će od početka nove školske godine biti formirano više od 60 specijalizovanih IT odeljenja.

Od početka nove školske godine, u 2.000 digitalnih učionica učenici prvog i petog razreda u nastavi će koristiti elektronske udžbenike, čime će Srbija postati lider u regionu u oblasti digitalizacije nastavnog sadržaja.

Na sastanku Saveta bilo je reči i o zakonodavnim aktivnostima u oblasti deviznog poslovanja, čime će privredicima u IT sektoru biti olakšano poslovanje i kupoporodaja digitalnih sadržaja putem interneta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!