Razvoj

Najbogatiji Britanac se zbog poreza seli u Monako

Ser Džim Retklif, najbogatiji Britanac, zagovornik Bregzita, i osnivač i generalni direktor hemijske kompanije “Ineos”, pravi plan s dvojicom svojih saradnika da uštedi do četiri milijarde funti poreskih davanja preseljenjem firme u Monako.

Kompanija, vredna oko 35 milijardi funti, radi s poreskim ekspertima konsultantske firme “PricewaterhouseCoopers” (PwC) na kreiranju nove poslovne strukture kako bi dramatično smanjila porez koji plaća na svoje globalne prihode, objavio je "Sandej Tajms".

Retklif poseduje 60 odsto vlasništva u “Ineosu”, koji je prošle godine ostvario profit veći od 2,2 milijarde funti, i zapošljava 18.500 ljudi, prenosi B92.

Dva njegova najbliža saradnika, Endi Kjuri i Džon Ris, imaju vlasničke udele od po 20 odsto u vrednosti sedam milijardi funti, i navodno se, takođe, sele u Monako i uključeni su u plan za izbegavanje poreza.

Retklif je, inače, u maju prošle godine proglašen za najbogatijeg čoveka u Ujedinjenom Kraljevstvu, i to nakon što se sam javio "Sandej Tajmsu" koji je objavio listu najbogatijih ljudi, požalivši se da je njegovo bogatstvo "drastično potcenjeno”.

Nakon što im je dao na uvid privatne račune “Ineosa”, koji je osnovao 1998. godine, ta redakcija je povećala procenu njegovog bogatstva za 15,3 milijarde funti na 21 milijardu, što ga je sa 18. mesta "katapultiralo" na sam vrh liste bogataša.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!