Razvoj

Najbogatiji čovek u Britaniji – od radničke klase do milijardera

Poslovni čovek, koji je nekada živeo u socijalnom stanu blizu Mančestera, najbogatiji je čovek u Velikoj Britaniji, prema popisu objavljenom u listu Sunday Times.

Džim Ratklif, osnivač hemijske kompanije “Ineos”, vodi na listi s bogatstvom procenjenim na 21,05 milijardu funti, prenosi BBC.

Na vrhu liste hiljadu najbogatijih Britanaca su i dvojica direktora kompanija, dok su na listi pali, na primer kuvar Džejmi Oliver i modni tajkun Filip Grin.

Ratklif (65) se preselio kao dečak iz socijalnog stana u Fejlsvortu, kod Mančestera u Istočni Jorkšir. Njegov otac, koji je bio stolar, vodio je fabriku koja je proizvodila laboratorijski nameštaj, a majka mu je radila u računovodstvu.

Ratklifovo bogatstvo skočilo je sa 15 milijardi u prošloj godini, delimično zbog revalorizacije imovine. On je prva osoba na vrhu lestvice najbogatijih, koja je rođena u Velikoj Britaniji, nakon vojvode od Vestminstera 2003. godine.

Učestvovao je na ekspedicijama na Severnom i Južnom polu, trčao je na maratonima i navijač je Mančester Junajteda.

Na drugom mestu liste nalaze se braća Hinduja, Sri i Gopi, "teški" 20,64 milijarde funti. Njihovo bogatstvo skočilo je za 4,44 milijarde u odnosu na 2017. godinu.

Bivši britansko-američki industrijalac, a sada medijski tajkun, Len Blavatnik na trećem je mestu sa 15,26 milijardi funti.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!