Berza

Najniži nivo evra u poslednje dve nedelje

Kurs evra se zadržao na međunarodnim tržištima prema dolaru na najnižem nivou u poslednje dve nedelje, u kontekstu slabijih vesti iz evropskih ekonomija i tvrdokorne napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu.

Evrom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,1324 dolara, što znači da mu je cena oslabila blagih 0,14 odsto u poređenju s prethodnim zatvaranjem. Time se zadržao oko najnižeg nivoa u poslednje dve nedelje i na putu je da zabeleži najveći nedeljni gubitak za više od četiri meseca.

Evropska komisija u četvrtak je oštro smanjila procene rasta za ovu godinu pa sada za evrozonu predviđa da će u 2019. godini porasti za 1,3 odsto, u poređenju s 1,9 odsto koliko su još prošle jeseni bili predviđali u Briselu. Uz to, slabije vesti stižu i u vezi industrijskih narudžbina u Nemačkoj i Španiji, zbog čega jača bojazan od izrazitijeg usporavanja privrednih aktivnosti, prenosi Seebiz.

Philip Wee, valutni analitičar u DBS-u, mišljenja je da će evru cena ove godine verovatno skliznuti ispod 1,10 dolara zahvaljujući slabijem rastu u Evropi i slabijim izgledima za inflaciju u poređenju sa Sjedinjenim Državama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, bio je u neznatnom plusu u odnosu na prethodno zatvaranje, na 96,60 bodova, s obzirom da prevladavaju globalne trgovinske napetosti.

Zabrinutost u vezi globalnog ekonomije dodatno je ojačala nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da se ne planira sastati s kineskim predsednikom Xijem Jinpingom pre krajnjeg roka zakazanog za 1. mart za postizanje trgovinskog dogovora.

U takvim okolnostima podršku su imale valute-utočišta poput japanskog jena i švajcarskog franka, koje investitorima postaju privlačnije za ulaganja u vreme većih neizvesnosti na ekonomskom i političkom planu.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!