Razvoj

Najnižu stopu nezaposlenosti u EU ima Češka, a u regionu Slovenija

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u EU merena metodologijom Međunarodne organizacije za rad, u junu 2019. godine bila je 6,3 odsto, isto kao i prošlog meseca.

Ona je nešto niža ako se pogledaju brojke za jun 2018. godine – 6,8 odsto.

Među EU članicama najniža stopa nezaposlenosti zabeležena je u Češkoj – 1,9 odsto i Nemačkoj – 3,1 odsto.

Najveća nezaposlenost u EU zabeležena u Grčkoj – 17,6 odsto i Španiji – 14 odsto.

Stopa nezaposlenosti pala je u 24 članice EU, ostala stabilna u Estoniji i Poljskoj, dok je u Švedskoj i Luksemburgu blago porasla, prenosi portal Bankar.

Stopa zaposlenosti u Srbiji iznosila je 47,4 odsto u prvom kvartalu 2019. godine, a stopa nezaposlenosti bila je 12,1 odsto.

Slovenija je sa ostvarenom stopom nezaposlenosti nižom od pet odsto najbolja u regionu kada je u pitanju tržište rada.
Hrvatska je na drugom mestu sa stopom nezaposlenosti koja je znatno pala u prethodnoj godini – u junu 2019. godine bilo je 7,1 odsto nezaposlenih.

Iako je zabeležila veliki stepen smanjenja nezaposlenosti, Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u regionu – stopa nezaposlenosti u BiH iznosi prema poslednjim podacima za prošlu godinu 18,4 odsto. Smanjenje nezaposlenosti od 2,1 zabeleženo je i u Severnoj Makedoniji. Ali, Makedonija je sa 20,8 odsto nezaposlenih i dalje jedna od najgorih regionu kada je u pitanju tržište rada.

Nezaposlenost je i u Crnoj Gori smanjena i to za 3,3 posto, ali je i dalje generalno visoka – Crna Gora je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenih od 14,1 odsto.

SAD i Japan, dve velike ekonomske sile, beleže niske stope nezaposlenosti. U junu je 3,7 odsto Amerikanaca bilo bez posla, dok je u Japanu bilo svega 2,3 odsto nezaposlenih. U Turskoj je 13,8 odsto radno sposobnih bez posla.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!