Propisi

Najplaćeniji građanin Srbije u 2017. godini zaradio 340 miliona dinara

Zvanično najplaćeniji građanin Srbije lane je zaradio oko 340 miliona dinara, što je malo više od 2,8 miliona evra. Posao mu je svakog meseca obezbeđivao primanja od oko 28 miliona dinara. Poreske prijave na godišnji dohodak građana otkrivaju da je lane 23.238 sugrađana imalo platu "težu" od 2,37 miliona dinara.

Poreska uprava je saopštila da je prema obrađenim podacima, u zakonom predviđenom roku, pristiglo toliko poreskih prijava. Među 100 najbogatijih ljudi u zemlji, 61 je državljanin Srbije, dok su 39 stranci. Najčešća prijavljena zanimanja među srpskim milionerima su menadžer, direktor i inženjer, prenose “Novosti”.

“Prijavljeni prihodi za prvih sto podnosilaca poreskih prijava sa najvećim iskazanim prihodima kreću se u rasponu od oko 40 do oko 340 miliona dinara”, kažu u Poreskoj upravi. “Najviše prijava podneto je na teritoriji koju obuhvata Regionalno odeljenje Beograd - ukupno 16.199 prijava. Regionalno odeljenje Novi Sad primilo je ukupno 4.341 prijavu, Regionalno odeljenje Kragujevac - 1.423 prijave, Regionalno odeljenje Niš - 1.265 prijava i Regionalno odeljenje Priština - 10 prijava”.

Obavezu prijavljinja i plaćanja poreza na godišnji dohodak imaju građani koji "preskoče" trostruku prosečnu platu u zemlji. Cenzus za 2017. godinu je 2.375.136 dinara. Podatke o prosečnoj plati daje Republički zavod za statistiku. Osnovica godišnjeg poreza na dohodak građana je razlika između ukupnih primanja i neoporezivog dela, ali i ličnih odbitaka. Ukoliko oporezovan dohodak, posle oduzimanja ličnih odbitaka, ne prelazi šestostruku prosečnu godišnju zaradu u Srbiji (4,75 miliona dinara) poreska stopa je deset odsto. Oni koji su zaradili više, na oporezivi dohodak do 4,75 miliona dinara plaćaju deset odsto, a na iznos koji ga premašuje - 15 odsto poreza.

Od sto najvećih prijavljenih prihoda, 73 odsto pripada obveznicima sa teritorije koju pokriva Regionalno odeljenje Poreske uprave Beograd. Od sto najviše iskazanih prijavljenih prihoda, 90 odsto su prijavili građani muškog pola.

Lista srpskih milionera iz godine u godinu je sve duža. Tokom 2016. godine tri puta više od prosečnog građanina zaradilo je 21.448 ljudi. Godinu pre u Srbiji je bilo 19.887 zvaničnih bogataša.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!