Propisi

U Srbiji najveća taksa iznosi čak 4,3 miliona dinara

Predlogom izmena Zakona o republičkim administrativnim taksama, koje je uradilo Ministarstvo finansija predviđeno je da sve takse budu objedinjene, a njime će biti povećan broj taksi, ne zato što će ih biti više, već zato što će na jednom mestu biti sve postojeće.

“Takse su i do sada postojale u raznim pravilnicima i troškovnicima institucija i agencija, kao i podzakonskim aktima. Sada se ti pravilnici i troškovnici ukidaju i sve takse će biti u zakonu na jednom mestu čime se povećava transparentnost”, izjavio je za "Blic" Ivan Radak iz NALED, organizacije koja je predložila izmene zakona i objedinjavanje taksi na jednom mestu.

Izmenom zakona ukida se praksa procentualnog određivanja dažbine u odnosu na vrednost investicije. Napuštanjem procentualnog određivanja u odnosu na iznos, zapravo je bilo plaćanje u odnosu na platežnu moć obveznika, a ne prema stvarnim troškovima.

Izmene se odnose i na upotrebne dozvole, koja se više neće naplaćivati u iznosu od 0,2 odsto vrednosti objekta, već se predlažu fiksni iznosi od 1.800 do 18.000 dinara, u zavisnosti od veličine objekta. U procentima se više neće iskazivati ni telekomunikacione naknade.

Nacrt novog zakona određuje i visinu taksi za upis hipoteke kojom se obezbeđuju potraživanja, a koja će zavisiti od vrednosti potraživanja. Tako je najjeftinija taksa za upis hipoteke 20.980 dinara i odnosi se na obezbeđenje potraživanja do šest milona dinara (oko 50.000 evra).

Najveća taksa iznosi 4,34 miliona dinara - za tehnički nadzor nad gradnjom broda – motornog tankera kubnog modula LBD preko 3.000 kubika, zatim slede 340.220 dinara - za izradu idejnog projekta obeležavanja plovnog puta, nakon izgradnje objekta na vodnom putu, 335.610 dinara - za kartografsku publikaciju formata 6B1 i 231.000 dinara - za izdavanje sertifikata licu zaduženom za održavanje teretnih kola.

Najniža taksa iznosi 10 dinara - za izradu kopije spisa predmeta ili drugog štampanog dokumenta iz dokumentacije zavoda za intelektualnu svojinu, po strani, zatim za alfanumeričke podatke iz baze podataka katastra nepokrenosti na digitalom mediju, prema specifičnom zahtevu, po nepokretnosti. Za izdavanje fizičko-geografske karte Srbije, u listu, na formatu B2 plaća se 40 dinara, 200 dinara - za pregled pogonskog uređaja čamca snage do 2,94 KW, 550 dinara - za izdavanje granične dozvole, 590 dinara - za izdavanje duplikata, izmenu podataka, odnosno zamenu isprava i knjiga čamaca, plovećih tela i plutajućih objekata, dok se 620 dinara  plaća za prijavljivanje polaganja ispita za sticanje dozvole za obavljanje menjačkih poslova.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!