Finansijske usluge

Najveće pranje novca u istoriji Evrope – pronevereno 200 milijardi evra

Istraga je utvrdila da je, kroz malu estonsku filijalu “Danske Bank”, prošlo plaćanja u vrednosti oko 200 milijardi evra od kojih je popriličan broj označen sumnjivim. Direktor “Danske Bank” Tomas Borgen nije lično preuzeo krivicu nego je podneo ostavku utemeljenu na "zapovedne odgovornosti".

“Iako sam lično oslobođen s pravnog stanovišta, ipak, snosim glavnu odgovornost. Nema nikakve sumnje da smo kao preduzeće bili neuspešni u ovoj situaciji i nismo opravdali očekivanja, rekao je Borgen.

Verovatna prevara otkrivena je u opštem pooštravanju kontrole finansijskog poslovanja zbog povećanja broja finansijskog kriminala, nakon što je serija skandala oko pranja novca privukla pažnju američkih vlasti.

Ako se sve pokaže tačnim, onda će se raditi o najvećem pranju novca u evropskoj istoriji. A “Danske Bank” posluje širom sveta. I s tim u vezi je bitno pomenuti da se Estonija graniči s Rusijom koja je pod sankcijama. Banka je pod kritikom i zbog manjka transparentnosti, jer za sada ne otkriva koliko je zapravo novca oprano i ko je zapravo odgovoran za takve propuste, prenosi “Večenji list”.

“Razočaravajuće je da su se transakcije godinama događale. Vrlo je verovatno da se u većini slučajeva radi o pranju novca, a to je znatno ispod standarda Danske Bank”, rekao je danski ministar privrede Rasmus Jarlov.

U estonskoj filijali registrovano je oko deset hiljada korisnika iz 90 različitih zemalja uključujući Rusiju, Veliku Britaniju, Britanska Devičanska ostrva i Finske, kao zemlje iz kojih dolazi najviše klijenata, a trećina je postala korisnik još 2007. godine. Do sada je pregledano 6.200 korisnika i zaključeno je da je ozbiljna količina transakcija sumnjiva. Preduzeti su i neki koraci koji uključuju upozorenja, otkaze, gubitak bonusa i prijavljivanje vlastima protiv sadašnjih i bivših zvaničnika banke.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!