Trgovina

Najveće žrtve trgovinskog rata SAD i Kine su Japan, Južna Koreja i Tajvan

Japan, Južna Koreja i Tajvan najveće su žrtve trgovinskog rata SAD i Kine, ocenio je Stiv Kokran, analitičar bonitetne kuće “Moody's”.

Privrede ove tri dalekoistočne zemlje najviše su izložene kineskoj ekonomiji, pojasnio je Kokran za CNBC. Osim što proizvode robu i usluge za kinesku ekonomiju, Japan, Južna Koreja i Tajvan kineskim fabrikama isporučuju i delove koje one ugrađuju u svoje proizvode i potom prodaju širom sveta.

"Te zemlje značajno zavise od trgovinskih veza sa Kinom i usko su vezane uz kinesku domaću potražnju. Zbog toga su i vrlo izložene", upozorio je Kokran, prenosi B92.

Zavisnost japanske, južnokorejske i tajvanske ekonomije od Kine vidi se i po kretanju vrednosti deonica na njihovim berzama. Nakon što je eskalirao američko-kineski trgovinski rat, japanske, južnokorejske i tajvanske deonice bile su među najvećim gubitnicima u Aziji. Razlog je veliki izvoz tehnoloških delova kompanija iz tih zemalja u Kinu. Neke od kompanija iz tih zemalja dobavljači su i “Huawei”-a, kompanije koju je Vašington stavio na "crnu listu".

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!