Finansijske usluge

Najveći fond dostigao vrednost od 1.000 milijardi dolara

Vrednost norveškog suverenog imovinskog fonda, koji je najveći na svetu, prvi put je dostigla vrednost od 1.000 milijardi dolara.

Prema podacima koji se ažuriraju u realnom vremenu, na websajtu fonda je u 10:34 časova po Griniču prikazano da njegova vrednost iznosi 7,85 hiljada milijardi norveških kruna ili 1.000 milijardi dolara. 

Rast akcija na svetskim berzama i jačanje evra uvećali su imovinu najvećeg fonda na svetu. Ovaj fond sada vredi kao 2,5 godišnja bruto domaća proizvoda Norveške, dok je prvobitno bilo predviđano da će 2020-ih dostići vrednost kao 1,3 godišnji BDP zemlje, prenosi agencija Rojters. 

Fond, kojim upravlja jedan organizacioni deo norveške centralne banke, ulaže sav svoj novac u inostrane akcije, obveznice i nekretnine u 77 zemalja sveta. 

Skoro dve trećine njegove imovine su na kraju drugog tromesečja činile akcije, koje predstavljaju vlasničke udele u oko 9.000 kompanija po osnovu kojih kontroliše preko 1,3 odsto svih akcija listiranih na berzama u svetu. S druge strane, broj stanovnika Norveške od 5,3 miliona ljudi čini manje od 0,1 odsto svetske populacije.

 

Izvor:  B92

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!