Industrija

Najveći nivo industrijske proizvodnje u poslednjih 25 godina

Ukupna industrijska proizvodnja u Srbiji je krajem 2017. godine dostigla najveći nivo u poslednjih 25 godina, rekao je ekonomista Ivan Nikolić.

"Trenutni nivo proizvodnje još je za 44,2 odsto niži od prosečne proizvodnje iz 1990. godine", kaže Nikolić za magazin Biznis i naglašava da je ukupna industrijska proizvodnja "na vrhuncu" u poslednje dve i po decenije.

Nikolić kaže da je ovakav trend ekspanzije industrijske proizvodnje veoma stabilan, s obzirom na to da se prosečan mesečni trendni rast tokom 2017. godine odvijao istim intenzitetom, tačnije 0,54 odsto mesečno, prenosi Tanjug.

Industrijska proizvodnja, ističe ovaj ekonomista, raste brže od bruto domaćeg proizvoda, a rezultat toga je da se relativni udeo industrije u samoj bruto dodatoj vrednosti srpske privrede uvećava, da je iznad je evropskog proseka i uporediv sa najuspešnijim zemljama.

"Ovaj pokazatelj za Srbiju u 2017. godini iznosi 26,4 odsto, dok je istovremeno u Nemačkoj industrija činila 25,7 odsto ukupne bruto dodate vrednosti. I ukoliko bi se zaostajanje BDP-a za rastom industrije u Srbiji održalo još koju godinu, vrlo brzo bismo dostigli Češku ili Irsku, odnosno evropske zemlje u kojima je industrijalizacija, relativno posmatrano, najdalje odmakla".

Srbija će, ipak, procenjuje Nikolić, iz tranzicionog jaza izaći 2026. godine i tada će nivo industrijske proizvodnje dostići onaj iz 1990. godine.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!