Razvoj

Najveći rast u turizmu u poslednjih deset godina ima azijsko tržište

U svetu je u 2017. godinu potrošeno 5,2 hiljade milijardi dolara prilikom putovanja, a najveći turistički bum u poslednjih deset godina beleži azijsko tržište, koje je od 2008. godine do danas poraslo za čak 130 odsto.

Kako je rekao direktor Trip Advisora Carls Ballard na Adria Hotel Forumu u hotelu Crowne Plaza u Beogradu, u isto vreme dok Azija kao tržište raste velikom brzinom, Severna Amerika beleži rast od 15, a Zapadna Evropa tek devet odsto.

“SAD je i dalje najveće turističko tržište na svetu, ali Kina je na drugom mestu i očekujem da će uskoro da prestigne SAD”, istakao je Ballard.

Iako se ne nalazi na listama top destinacija, Srbija može da se pohvali dobrim rezultatima poslednjih godina, naročito Beograd.

“Tokom 2016. i 2017. godine Beograd je beležio rast tražnje od nekih 25 odsto, što je fenomenalan rezultat. Prošla godina je bila malo lošija, ali uprkos tome i zauzetosti kapaciteta od 61 odsto Beogradu ide odlično”, rekao je direktor kompanije STR Tomas Emanuel, na jednoj od najvećih međunarodnih konferencija o hotelskom investiranju, prenosi Danas.

On je istakao da su prošle godine Bliski Istok i Centralna Amerika beležile pad u turizmu od 5,7, odnosno 1,2 odsto, a da je najveći rast imala Severna Afrika od 27,2 odsto.

“Blagi pad doživele su destinacije poput Kanarskih ostrva, Tenerife, svi ostali beleže rast, Italija, Hrvatska, naročito Turska, vraćaju se Kairo i Šarm el Šeik”, napominje Emanuel.

Direktor kompanije STR koja se bavi istraživanjem i analizom, između ostalog i hotelijerskog sektora rekao je kako će ove godine “vruće” destinacije biti Minhen, Madrid, Atina, Brisel i Pariz, a da se očekuje i oporavak tržišta poput Kelna, Barselone i Dizeldorfa.

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!