Finansijske usluge

Nakon Kine i centralna banka Indije upozorava na opasnost koju nosi bitkoin

Tokom vikenda centralna banka Kine je izrazila negativan stav po pitanju bitkoina, a juče je to učinila i centralna banka Indije, koja je upozorila investitore da se ne klade na bitkoin i druge kriptovalute.

"Dakle, postoji samo jedna stvar, koju možemo da uradimo, a to je da tok bitkoina posmatramo ’sa obale’, tj sa bezbedne udaljenosti", rekao je Pan Gongsheng, zamenik guvernera Narodne banke Kine na događaju u Šangaju i dodao:"Zato što je izvesno da ćemo u suprotnom jednog dana videti ’ostatke mrtvog bitkoina kako plutaju pored’."

Indijska centralna banka je, međutim, bila nešto jasnija, upozorivši korisnike, vlasnike i trgovce virtuelnih valuta na potencijalne ekonomske, finansijske, operativne, pravne korake u zaštiti korisnika i na rizike vezane za sigurnost. 

Ova upozorenja dolaze nakon rekordno visokih vrednosti bitkoina, za preko 1.000 odsto samo tokom ove godine. U Indiji je njegova cena skoro udvostručena u roku od mesec dana, sa oko 7.000 dolara, koliko je iznosio početkom novembra, na preko 13.000, koliko je vredeo samo mesec dana kasnije, 5. ​​decembra.

Dosadašnje promene na tržištu dovele su do povećanja sigurnosnih mera za suzbijanje upotrebe kriptovalutnih trgovanja u Aziji. Centralne banke Indonezije i Bangladeša su zabranile upotrebu bitkoina kao alata za plaćanje, dok je još septembru Kina ukinula razmene bitkoina i zabranila inicijalne ponude novčića (ICO).

Drugi regioni su, takođe, podigli crvene zastavice. Podsetimo, 29. novembra je potpredsednik Evropske centralne banke upozorio da poslovni subjekti ne investiraju u bitkoin po ovako visokim cenama. Pored toga, guverner Centralne banke Francuske, ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka centralna banka su, takođe, upozorili na povećan rizik trgovanja bitkoinom.

U međuvremenu, i pored svih znakova upozorenja, bitkoin je nastavio da raste i obara rekorde vrednosti, čime je danas prešao granicu od 12.000 dolara.

Ministar finansija Indije Arun Džajtli  je 30. novembra izjavio da Indija ne priznaje ovu virtuelnu valutu kao zakonsko sredstvo plaćanja. Prethodno je indijsko Ministarstvo finansija dalo preporuku za zabranu kriptovaluta, zbog rizika od korišćenja digitalnih valuta za pranje novca i drugih finansijskih malverzacija.

Pa ipak, operateri razmene kriptovaluta ostaju sigurni u opstanak kriptovaluta:

"Da je Indija htela da zabrani kriptovalute, to bi se do sada već desilo. Pa ipak, u poslednje tri godine njihove izjave su nepromenjene; oni to ne preporučuju i apeluju investitore da ulažu u kriptovalute na sopstveni rizik", rekao je Vivek Stiv Francis, izvršni direktor Coinome-a, menjačnice za razmenu kriptovaluta.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!