Svet građevinarstva-nekretnina

NALED: Kupac obveznik poreza na prenos apsolutnih prava

Porez na prenos apsolutnih prava po zakonu je u obavezi da plati prodavac, ali u 99 odsto slučajeva plaća ga kupac u iznosu od 2,5 odsto vrednosti nekretnine, ukazala je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

To udruženje se zalaže da se izmenama Zakona o porezima na imovinu potvrdi da je obveznik ono lice koje u praksi zapravo i plaća ovaj porez, a to je kupac.  

Izmene zakona iniciraće Savez za imovinu i urbanizam koji je danas konstituisan kao novo radno telo NALED-a, a okuplja 21 člana NALED-a iz redova privrede, lokalnih samouprava, udruženja i javnih institucija.  

"Imovina i urbanizam su oblasti u kojima je trenutno najintenzivniji rad na kreiranju regulatornog okvira. Predstoje nam izmene zakona o planiranju i izgradnji, stečaju, izvršenju i obezbeđenju i usaglašavanje sektorskih propisa koji se naslanjaju na novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova", kazala je savetnica za saradnju s privredom u NALED-u i koordinatorka Saveza Jasmina Radovanović.  

Ona je ocenila da je neophodno i unapređenje procedure eksproprijacije, urbane i ruralne komasacije, konverzije, restitucije i ozakonjenja objekata kako nerešeni imovinski odnosi ne bi ometali realizaciju investicija i razvoj privrede.  

Savez za imovinu i urbanizam NALED-a smatra da je urgentno rešavanje procedure podnošenja poreskih prijava za imovinu i prenos apsolutnih prava. Od 1. jula građani i privreda ove prijave podnosiće preko javnih beležnika i uštedeti značajno vreme jer više neće morati da odlaze na šaltere Poreske uprave, lokalne poreske administracije i katastra.  

Lokalne samouprave okupljene u Savezu su istakle značaj komasacije (ukrupnjavanja parcela) za razvoj poljoprivrede i kreiranje prilika za privlačenje novih ulaganja. Regulisanje komasacije za njih je značajno jer se posebno u centralnoj Srbiji taj postupak retko sprovodi kako zbog komplikovane procedure tako i zbog visokih troškova za gradove i opštine, naveo je NALED.  

Savez za imovinu i urbanizam je peta tematska radna grupa u okviru NALED-a koja okuplja privredu, lokalne samouprave i organizacije zainteresovane za unapređenje zaštite imovine i prava na imovin i definisanje reformi u cilju podsticanja ekonomskog razvoja. U prethodnih četiri godine fomirani su i savezi za fer konkurenciju, e-upravu, hranu i poljoprivredu i zdravstvo.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!