Društvo

Narodni muzej obeležio 175. godina postojanja

Narodni muzej u Beogradu obeležio je 175. godina od osnivanja.

Svečanosti je prisustvovala premijerka Ana Brnabić, koja se obratila prisutnima u Atrijumu muzeja: “Čestitam 175 godina našeg Narodnog muzeja celom kolektivu i svim građanima Srbije. Ovo je jedna od najznačajnijih kulturnih institucija, koja čuva našu prošlost, tradiciju, sadašnjost, ali je tu i da bi sačuvala i našu budućnost. Kultura je neophodna u 21. veku ukoliko želimo da imamo jako, snažno i napredno društvo i istu takvu ekonomiju. Vlade u prošlosti često su grešile jer su zaboravljale kulturu, a trudile se da grade ekonomiju. Ozbiljna, moderna ekonomija je neodvojiva od kulture”, istakla je Brnabićeva.

“Mi danas želimo da gradimo društvo zasnovano na znanju, kreativnosti i inovacijama. Za to su dva neophodna stuba: kultura i obrazovanje. Bez toga nema moderne i jake Srbije. Ponosna sam što sam predsednica vlade koja je postavila kulturu, umetnost i obrazovanje u samu srž svog delovanja”, navela je premijerka.

Bojana Bojić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Srbiji, naglasila je kako je duga istorija muzeja obeležena usponima i padovima.

“Osnovan 1844. godine, u vreme nacionalnog buđenja, Narodni muzej delio je sudbinu, put i kretanje Miroslavljevog jevanđelja i naroda. Istoriju u 21. veku obeležila je zanemarenost najstarije muzejske nacionalne institucije. Kako se obično govori, on 15 godina nije radio, što nije tačno. Narodni muzej nije imao svoju stalnu postavku, ali je zahvaljujući brizi i politici kontinuiteta zaštite naše kulturne baštine ponovo otvoren. Uspeli smo da vratimo publiku, a do sada je bilo nešto više od 200.000 posetilaca. Samo u protekloj godini preko 300 predmeta dobijeno je zahvaljujući donacijama, a otkupom je nabavljeno sedam. Narodni muzej je danas otvorena kuća kulture i umetnosti, mesto susreta i izuzetno važno središte predstavljanja naše kulturne baštine”, istakla je Bojić Brešković.

Povodom obeležavanja godišnjice osnivanja Narodnog muzeja otvorena je izložba "Petar Ubavkić - dela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu".

Davne 1882. godine održana je prva izložba skulptura u Srbiji upravo u Narodnom muzeju, i to baš radova prvog akademski obrazovanog vajara Petra Ubavkića. Posetioci će do 20. maja moći da vide dela "Portret Đure Horvatovića" iz 1877, "Ciganka", "Portret kraljice Natalije", "Kralj Aleksandar Obrenović", "Vuk Karadžić", "Karađorđe i Kralj Petar Prvi", "Portret Branislave Simić" i "Portret starog oficira".

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!