Finansijske usluge

NBS u 2018. godini ostvarila dobit od 30,6 milijardi dinara

Narodna banka Srbije u 2018. godini ostvarila je ukupnu dobit posle oporezivanja u iznosu od 30,66 milijardi dinara.

Dobit iz operativnog poslovanja (koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi), od ukupno 13,24 milijarde dinara, biće, u skladu sa članom 77. Zakona o NBS, raspodeljena tako da će 70% ove dobiti, odnosno 9,27 milijardi dinara biti preneto u budžet Republike Srbije. Ostatak se raspodeljuje tako da 10% ulazi u osnovni kapital, a 20% u posebne rezerve NBS.

Porez na dobit koji će u budžet po konačnom obračunu za 2018. godinu uplatiti NBS iznosi 426.343.000 dinara.

Finansijske izveštaje NBS za 2018. godinu usvojio je Savet guvernera, i zajedno sa izveštajem ovlašćenog revizora, biće dostavljeni Narodnoj skupštini Republike Srbije.

„Podsećamo i da Narodna banka Srbije po svojoj funkciji nije profitna institucija, već institucija koja mora da obezbedi ostvarivanje zakonom postavljenih ciljeva obezbeđenja cenovne i finansijske stabilnosti na održiv način. Narodna banka Srbije je i u 2018. godini ostvarila svoje zakonom definisane ciljeve i očuvala nisku i stabilnu inflaciju, doprinoseći stabilnim uslovima poslovanja i investiranja, što jeste merilo uspešnosti svake centralne banke“, navodi se u saopštenju NBS. 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!