Agro svet

Nedimović: U 2018. godini biće povučeno 30-40 miliona evra iz IPARD fonda

Srbija planira da u 2018. godini povuče bar 30 do 40 miliona evra iz EU bespovratnog fonda za poljoprivredu - IPARD, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

"Što se nas tiče, ova stvar je gotova. Imamo još nekih sitnih tehničkih detalja da odradimo, ali, posle dugog niza godina, možemo da na ovaj proces stavimo tačku", rekao je ministar i dodao da smo spremni da treće nedelje decembra pustimo prvi poziv, koji se tiče traktora i ostale mehanizacije.

Prema njegovim rečima, "u petak je sve gotovo", kao i da, na osnovu preliminarnih informacija, može da kaže da su sve barijere u tom smislu otklonjene, a izveštaj iz Evropske komisije očekuje u poslednjoj nedelji januara, zato što, kako je rekao, EK ne radi od 20. decembra do 10. januara, zbog Božićnih praznika.

Govoreći o izvozu mesa u Kinu, Nedimović je novinarima rekao da mora da postoji tržište na koje se može plasirati roba da bi se uopšte širila proizvodnja, te da je "ista stvar" bila sa Rusijom 2005. godine, kada je Srbija izvozila svega 8.000 tona jabuka, a danas, podvlači, izvozi 200.000 tona jabuka.

Kada imate gde da plasirate, možete onda da koristite metode subvencionisanja i sve ostale alate, da nešto podstaknete.

Kada nemate tržište, možete da podstičete do mile volje i nikada ništa nećete uraditi. U ovom trenutku, slažem se, postoji ograničen fond vezan za goveđe meso, ali mi ćemo raditi na tome da to povećamo i već imamo planove za sledeću godinu, da to finansijski podstaknemo i idemo dalje", rekao je Nedimović. 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!