Razvoj

Nemačke kompanije traže više od 1,2 miliona radnika

U Nemačkoj je u trećem kvartalu ove godine sa 1,24 milion otvorenih radnih mesta zabeležen rekordan nedostatak radne snage, saopštio je Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

„U poređenju s istim periodom prošle godine, broj nepopunjenih radnih mesta je porastao za 140.000", stoji u saopštenju IAB-a, koji deluje u saradnji sa Saveznom agencijom za zapošljavanje iz Nirnberga.

„Najveći porast potražnje je zabeležen na području prerađivačke industrije, ali je potražnja u sektoru uslužnih delatnosti sa preko 600.000 otvorenih radnih mesta još uvek najveća", kaže Alexander Kubis iz IAB-a.

U građevinarstvu je bilo otvoreno 108.000 radnih mesta, a u sektoru logistike (promet i skladišta) 87.000, prenosi Seebiz.

Najveći broj otvorenih radnih mesta odnosi se na srednju i višu stručnu spremu (60,8%) zatim osobe bez kvalifikacije (22%) i na kraju osobe s fakultetskim obrazovanjem (17%).

Nemačko tržište rada već godinama muči manjak radne snage, uz sve veći broj penzionera, što se pokušava kompenzovati uvozom radne snage.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!