Energetika

Neočekivani zaokret u vezi gasovoda “Severni tok 2”

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da projekat gasovoda "Severni tok 2" nije moguć bez preciziranja uloge Ukrajine u tranzitu ruskog gasa ka Evropi.

"Nije moguće da zbog “Severnog toka 2” Ukrajina nema nikakav značaj za tranzit gasa", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, preneo je Frans pres.

“Severni tok 2” je proširenje postojećeg gasovoda kroz Baltičko more, čime se zaobilaze istočnoevropske zemlje, koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drugim zemljama Evrope.

Tim gasovodom, koji kritikuju neke zemlje EU i Kijev, treba da se omogući da više ruskog gasa stigne direktno u Nemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu. Time bi Ukrajina bila lišena naplate prava na tranzit od Moskve, što joj je važan izvor prihoda, prenosi Beta.

Neočekivana izjava nemačke kancelarke nagoveštava novi spor sa Moskvom, navodi agencija Frans pres, podsećajući da tenzije između Zapada i Rusije ne prestaju da rastu poslednjih godina.

Ruski gigant “Gasprom” saopštio je da će zadržati tranzit gasa za Evropu kroz Ukrajinu, kako je to zatražila nemačka kancelarka Angela Merkel, ali u smanjenom obimu i pod određenim uslovima.

"Može da se zadrži određeni tranzit (kroz Ukrajinu) sa obimom od 10 do 15 milijardi kubnih metara godišnje, ali ukrajinska strana treba da opravda ekonomsku korist novog ugovora o tome", naveo je direktor “Gasproma” Aleksej Miler.

Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine, koji je pre desetak godina predstavljao deset do 15 odsto gasa, koji troši Evropa, značajno je smanjen poslednjih nekoliko godina, posebno posle puštanja u rad “Severnog toka 1” preko baltičkih zemalja.

Zbog loših odnosa s Kijevom, “Gasprom” je ranije naveo da će posle isteka ugovora 2019. godine prekinuti tranzit preko Ukrajine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!