Proizvodnja hrane i pića

“Nestlé” u ratu sa šest evropskih trgovačkih lanaca

Švajcarska prehrambena kompanija “Nestlé” trenutno je u "ratu" sa šest evropskih trgovačkih lanaca, koji bojkotuju njegovu robu tražeći niže cene.

Međutim, spuštanje cena u ovom trenutku “Nestlé”-u nimalo ne ide u prilog s obzirom na poslednje podatke o prodaji. Kako piše Reuters, vodeća svetska prehrambena kompanija pre nedelju dana sukobila se sa AgeCoreom, ženevskom grupacijom, koja predstavlja šest evropskih maloprodajnih lanaca. Prema podacima s njihove LinkedIn stranice, članovi AgeCorea su nemačka “Edeka”, francuski “Intermarche”, španski “Eroski”, švajcarski “Coop”, belgijski “Colruyt” i italijanski lanac “Conad”.

Trgovci su zatražili bolje uslove nabave, zapretivši obustavom narudžbina “Nestlé”-ove robe. Ove nedelje pretnja je i realizovana. Tako je “Coop” objavio da do daljnjeg ne naručuje 150 vrsta “Nestlé”-ovih proizvoda. “Conad” je poručio kako su AgeCoreove članice smanjile narudžbine za 20 odsto.

Kompanija “Nestlé” je saopštila da žali što kupci u pojedinim evropskim lancima ne mogu do njegove robe.

Pregovori se nastavljaju, a švajcarska kompanija se nada da će uskoro doći do zadovoljavajućeg rešenja. Bojkot robe došao je u vrlo nezgodnom trenutku za “Nestlé” s obzirom da su za 2017. godinu objavili najslabiji rast prodaje u poslednjih 20 godina, od tek 0,4 odsto na 89,8 milijardi franaka.

Robert Waldschmidt, analitičar kompanije “Liberum”, smatra da će se, ipak, postići  kompromisno rešenje. Međutim, u slučaju potpunog prestanka naručivanja robe svih AgeCoreovih članica – “Nestlé”-ova prodaja smanjiće se između dva i tri odsto, procenjuje Waldschmidt.

Ovaj spor poslednji je u nizu tenzija između trgovaca i dobavljača. Naime, zbog promenjenih trendova prehrane kompanije nude zdravije, ali i skuplje proizvode. To se ne sviđa trgovcima, koji imaju svojih problema s konkurencijom internetske prodaje. Pre godinu dana britanski “Tesco” je prestao da naručuje deo proizvoda od “Heinekena”, a u oktobru 2016. godine taj lanac prestao je od “Unilevera” naručivati omiljeni britanski namaz.   

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!