Industrija

Neverovatno: Odakle sindikatu u kragujevačkom “Fijatu” četvrt miliona evra?

Rukovodstvo Samostalnog sindikata u kragujevačkom “Fijatu” počelo je da deli po 18.000 dinara radnicima, koji su letos 16 dana štrajkovali, zahtevajući, pored ostalog, povećanje zarada i bolje uslove rada.

Ovu pomoć, odnosno, neku vrstu nadoknade za dane provedene u štrajku, za koje shodno Zakonu o štrajku, “Fijat” ne daje plate, dobiće oko 1.600 radnika, od čega je većina štrajkovala sve vreme, dok će oni koji su u štrajku proveli samo deo vremena, dobiti proporcionalno manji iznos. Na osnovu podataka o broju radnika i iznosu pomoći koju su dobili, proizilazi se da će sindikat radnicima podeliti oko 240.000 evra.

Nije baš najjasnije iz kojih izvora je obezbeđen novac. U Samostalnom sindikatu tvrde da sredstva dele iz namenskog Štrajkačkog fonda. Ali, odakle jednom fabričkom sindikatu četvrt miliona evra u kešu? Ovo pitanje u Kragujevcu izaziva bojazan da su taj novac obezbedili ili država ili kompanija “Fijat Krajsler”. I jednima i drugima u interesu je da Samostalni sindikat, koji je po mnogima štrajk okončao kompromisom, kojim ni izbliza nisu ispunjeni zahtevi radnika, koliko - toliko sačuva obraz i značaj među radnicima, kao poželjni socijalni partner i ubuduće.

Sekretar Samostalnog sindikata u Fijatu Saša Đorđević je za list “Danas” kategorički rekao da menadžment “Fijata” i nadležni državni organi nemaju nikakve veze sa novcem za štrajkače, već da su sredstva obezbeđena iz fabričkog, ali i Štrajkačkog fonda Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Međutim, predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović, međutim, o tome ne zna ništa."Zaista ne znam o čemu se tu radi, potpuno sam izvan te priče", rekao nam je Orbović, komentarišući sindikalnu isplatu, koja se meri stotinama hiljada evra.

Uprava “Fijata” u Srbiji nije dala komentar na ovu informaciju.

Izvor:Danas

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!