Finansijske usluge

Novi aranžman sa MMF-om tokom leta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da novi aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) bude zaključen tokom leta, saopštio je njegov kabinet.

Džejms Ruf je rekao da je postignut sporazum oko ključnih elemenata novog programa i da će pregovori biti okončani kad bude imenovan novi ministar finansija.

Vučić je s misijom MMF-a, koju je predvodi šef Misije u Beogradu Džejms Ruf, razgovarao o prethodnom trogodišnjem aranžmanu, okončanim u februaru ove godine, ugovaranju novog, kao i o povećanju plata u javnom sektoru i penzija.

Kako je saopšteno, Vučić je rekao da je spreman da razgovara s premijerkom Anom Brnabić o pronalaženju načina za povećanja penzija tako da svi penzioneri budu zadovoljni.

Ruf je istakao da nakon uspešno završenog trogodišnjeg aranžmana srpska ekonomija nastavlja rast na zdravim osnovama. MMF očekuje da će Srbija u 2018. godini ispuniti predviđenu stopu rasta od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), kao i da taj rast može da bude i veći, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je i o povećanju budžeta za kapitalne investicije za narednu godinu, jer MMF procenjuje da će Srbija ostvariti značajan suficit i ove godine.Dogovoreno je da se zajednički radi na završetku procesa privatizacije velikih preduzeća kao što su RTB Bor, Petrohemija, MSK i da se proces pronalaženja strateških partnera ili privatizacija završi u ovoj godini.

Šef misije MMF Džejms Ruf izjavio je da je sa vlastima u Srbiji postignut sporazum oko ključnih elemenata novog programa i da će pregovori biti okončani kad bude imenovan novi ministar finansija.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!