Berza

Novi kralj bitkoina: Majk Novogratz osniva najveći kripto fond na svetu

Sa takvim kapitalom, Galaki Digital Assets Fond bi bio najveći fond te vrste i predstavljao pozitivan signal za sve veće prihvatanje kripotovaluta kao legitimnih investicija.

Majk Novogratz će uskoro postati novi kralj bitkoina. Makro menadžer iz  Fortress Investment Group LLC planira da osnuje hedž fond za ulaganje u kriptovalute, vredan 500 miliona dolara. Novogratz će uložiti 150 miliona dolara sopstvenog novca, a uz to će pridodati još 350 miliona dolara iz povezanih firmi, od bogatih osoba i drugih menadžera hedž fondova, rekla je osoba, upoznata sa njegovim planovima. Sa takvim kapitalom, Galaki Digital Assets Fond bi bio najveći fond te vrste i predstavljao bi pozitivan signal za sve veće prihvatanje kripotovaluta kao legitimnih investicija.

Novogratz, u intervjuu za Bloomberg Televiziju, nije ni potvrdio ni negirao vest o pokretanju fonda, navodeći kao razlog regulatorna ograničenja, ali je rekao da smatra da će kriptovalute izazvati najveći „efekat balona“ ikad. Samo ovog meseca bitkoin je zabeležio rekordnu vrednost od skoro 5.000 dolara, a zatim zabeležio pad od 30 odsto za dve nedelje.

"U jednom trenutku prodajem po ceni od 5,000 dolara, a tri nedelje kasnije kupujem po znatno nižoj ceni od 3.000 dolara", objasnio je Novogratz.

Iako je tehnološka zajednica prihvatila slobodarski ideal decentralizovanog sistema plaćanja otvorenog koda u kojem je fiksna potrošnja novca određena pomoću kompjuterskog koda, finansijeri preduzimaju oprezniji pristup. Samo dva druga hedž fonda su podigla ulog na desetine miliona dolara, koje su uložili u digitalna sredstva - Polychain Capital i MetaStable Capital.

Novogratz je za dvojicu partnera odabrao dvojicu trgovaca sa višegodišnjim iskustvom u investiranju i usaglašavanju hedž fondova: Ričarda Tavosoa, bivšeg šefa globalne arbitraže na tržištima RBC Capital Marketsa; i Dejvida Namdara, koji je radio u Millennium Partnersu, Marto Capitalu i UBS AG-u, rekla je nepoznata osoba, koja je upoznata sa dešavanjima, koja je želela da ostane anonimna.

Stiče se utisak da je većina velikih institucija prevazišla skepticizam o legitimitetu na tržištu kriptovaluta i zabrinutost da su neregulisani instrumenti previše nestabilni. Generalni direktor kompanije JPMorgan Chase & Co. Džejmi Dimon zauzeo je preovlađujući pogled na Volstritu kada je ranije ovog meseca nazvao bitkoin "prevarom“.

I dok drugi vide nestabilnost i odgovornost, Novogratz vidi priliku:"Na mnogo načina, ovo je tržište kao bilo koje drugo. Vidite psihologiju straha i pohlepe na grafikonima na isti način kao što vidite na kartama indonežanskog rupija, dolara ili jena", rekao je bivši partner Goldman Sachs Group Inc. 

Novogratzova pasija za kriptovalutama je započela krajem 2015. godine posetom prijatelja koji je u Bruklinu započinjao startap.

"Očekivao sam da vidim Džoa (prijatelja) sa psom i jednim asistentom, a umesto toga, video sam 30 dinamičnih mladih ljudi u skladištu Bušvika, koji istovremeno šifruju, razgovaraju telefonom i prave planove za ovu revoluciju. Moj instinkt je bio: 'Želim da kupim deo ove kompanije“, rekao je Novogratz.

Umesto toga, odlučio je da investira u eter, kriptovalutni token koji se koristi na mreži Ethereum. Novogratz je potrošio 500.000 dolara (manje od jednog dolara po etru) i otišao na odmor u Indiju. Do trenutka kada se vratio nekoliko nedelja kasnije, cena je porasla više od pet puta, pa je odlučio da kupi još više.

Novogratz danas poseduje oko 20 odsto imovine u digitalnoj vrednosti. Pored kriptovaluta, ulaže sredstva u ’bitkoin mining’, platforme za trgovanje, ponude za početnike, pre-ICO prodaju i blokchain tehnologiju.

 

Izvor: Bloomberg

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!