Društvo

Novi razorni zemljotres pogodio Meksiko - Stotine žrtava i velika materijalna šteta

Najmanje 248 osoba poginulo je u snažnom zemljotresu jačine 7,1 stepeni Rihterove skale koji je pogodio centralne delove Meksika.

Zemljotres je izazvao štetu u regionu koji naseljava više od 20 miliona ljudi. Najmanje 248 osoba je pronađeno mrtvo, uključujući 72 u Morelosu, 117 u Meksiko Sitiju i 43 u Puebli, potvrdio je koordinator Nacionalne civilne zaštite Luis Felipe Puente.

Najteže je pogođena savezna država Morelos u kojoj je, prema prethodnim navodima zvaničnika, poginulo najmanje 55 ljudi. Guverner te države Grako Ramirez rekao je da je 12 osoba stradalo u gradu Hohutla, a četvoro u prestonici te savezne države Kuernavaka, u kojoj živi oko 350.000 ljudi.

U saveznoj državi Puebla, gde je bio epicentar zemljotresa, poginulo je 32 osoba, saopštio je guverner te države. 

Prema zvaničnim navodima, najmanje 49 osoba je stradalo u Meksiko Sitiju, ali se strahuje da će se taj broj povećati jer spasilačke ekipe i dobrovoljci pretražuju ruševine nekoliko urušenih zgrada. Ispod ruševina škole u Meksiko Sitiju, nalazi se na desetine osoba, među kojima ima najviše dece za kojima tragaju spasioci i očajni roditelji, a na tom mestu su dosad pronađena tela 22 dece i dvoje odraslih. 

Usled zemljotresa, u Meksiko Sitiju je urušeno najmanje 27 zgrada. Zvaničnik službe civilne zaštite rekao za lokalnu televizijsku stanicu da ima zarobljenih ljudi u više zgrada, u kojima je posle zemljotresa izbio požar. Predsednik Meksika, Enrike Penja Nieto se u trenutku katastrofe vraćao iz Osake, ali nije mogao da sleti na aerodrom u Meksiko Sitiju zbog štete izazvane potresima. 

Podsetimo, Meksiko je ranije ovog meseca pogodio zemljotres jačine 8,1 stepena Rihterove skale, u kojem je poginulo najmanje 90 osoba i koji se smatra najjačim u poslednjih 100 godina, a jači je čak i od razornog zemljotresa koji je razorio Meksiko Siti 1985. godine kada je stradalao čak 5.000 ljudi. Usled katastrofe, privremeno su zatvoreni aerodrom i metro, dok je ranije završeno i trgovanje na Meksičkoj berzi.

 

Izvor: Bloomberg

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!