Društvo

Obnova katedrale Nort Dam trajaće godinama

Šteta od požara na katedrali Nort Damje ogromna, srušio se centralni toranj, uništene su dve trećine krova koji je delom iz 12. veka, a delom iz 19, ali je, ipak, ostatak čuvenog zdanja, jednog od simbola Pariza, spasen.

Da podsetimo, požar je buknuo oko skela na krovu gde je vršena restauracija. Vlasnik preduzeća koje je sprovodilo radove je istakao da niko od 12 zaposlenih radnika nije bio na licu mesta u trenutku izbijanja vatre, kao i da su prethodno ispoštovane sve procedure.

Prema prvim nalazima istrage, poslednji radnici su otišli u 17.30, dok je vatra primećena u 18.20. Zaposleni su odmah ispitani, a pariski državni tužilac je saopštio da ništa ne ukazuje na namerno podmetanje i da se po svoj prilici radi o - nesrećnom slučaju.

Sreća u nesreći je što je 16 skulptura, koje su okruživale toranj, uklonjeno pre svega nekoliko dana, radi restauracije. Originalni toranj je podignut 1250. godine, ali je 1786. rasklopljen, jer je bio nagrizen zubom vremena. Na njegovom mestu je podignut novi 1860, kada je izgubio funkciju zvonika. Velika zvona nalaze se u dve čeone kule i da je njih zahvatio požar, od Notr Dama izvesno ne bi ostalo – ništa, prenose Novosti.

Na sigurnom su i sva najvrednija umetnička dela. Tokom požara, najvažnija pokretna baština je sklonjena u Gradsku kuću i Luvr. Ona dela koja zbog obima nisu mogla da budu izneta, nisu uništena, osim relikvija koje su se nalazile u tornju i dela vitraža koji je bio najviše izložen visokoj temperaturi. Vrednosti koje su ostale u unutrašnjosti doživele su oštećenja, najviše od dima, ali će moći da budu restaurirana. Kolika je zapravo šteta saznaće se tek u petak, do kada bi zdanje trebalo da se potpornim stubovima osigura iznutra, pre nego što budu mogli da uđu prvi eksperti.

Država je, kao vlasnik, odmah počela da skuplja donacije za obnovu Bogorodične crkve. U prvim jutarnjim satima, u Matinjonskoj palati, sedištu vlade, održan je prvi sastanak kojim je predsedavao premijer Eduar Filip, dok je savet ministara u Jelisejskoj palati posvećen isključivo Bogorodičinoj crkvi. Istovremeno, u utorak od ranog jutra, počeli su da se javljaju i prvi donatori.

Izuzetan primer dale su dve najbogatije porodice u Francuskoj, prva Arno, u čijem vlasništvu je lanac LVMH, sa prilogom od čak 200 miliona evra, i druga, familija Pino, sa 100 miliona.

Arhitekte koje su obnovile zamak Vindzor nakon požara koji je uništio najstariji naseljeni dvorac na svetu u utorak su izjavili da bi katedrala mogla da bude obnovljena brže nego što mnogi očekuju. Za razliku od takvog stava, glavni arhitekta katedrale u Kelnu kaže da će biti potrebne "sigurno godine, možda čak i decenije" da se popravi šteta koju je prouzrokovao požar na Notr Damu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!