Svet građevinarstva-nekretnina

Od 2,3 miliona nelegalnih objekata legalizovano 123 hiljade

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da nije zadovoljna kako teče proces ozakonjenja nelagalnih objekata u Srbiji, posebno u manjim sredinama i dodala da je do danas legalizovano 123.000 objekata.

Mihajlović je rekla da je u Srbiji popisano 2,3 miliona nelegalnih objekata i da je Srbija jedina zemlja u Evropi sa tolikim brojem nelegalno izgrađenih objekata.

"Na današnji dan je 123 hiljade legalizovanih objekata, najveći broj je u Beogradu, a najbolja opština u Beogradu je Zemun. Nisam zadovoljna brojem, budući da to mora i može bolje i budući da je država obezbedila zaposlene radnike u lokalnim samoupravama", kaže Mihajlović.

Svaka lokalna samouprava, kaže, koja je zatražila koliko god im je bilo potrebno za proces ozakonjenja, Vlada Srbije je na Komisiji obezbedila svu vrstu stručne pomoći i pravilnika, dodaje ministarka.

"Sad mi se čini da lokalne samouprave to moraju da stave u jedan od prioriteta. Izborićemo se sa nelegalno izgrađenim objektima. Dogovor je da u 2018. godini jedan od prioriteta Beograda bude završetak priče o ozakonjenju i tačka više na nelegalnu gradnju, jer je to nedopustivo sada kada znate da ćete dozvolu dobiti za dva, tri dana", istakla je Mihajlović.

Ona objašnjava da je popis objekata završen prošle godine i da je procena ministarstva bila da je trebalo da bude legalizovano za period od godinu dana oko 250 hiljada objekata.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!