Propisi

Od poreza naplaćeno više od 1.000 milijardi dinara

Poreska uprava je naplatila više od 1.000 milijardi dinara javnih prihoda u 2017. godini, 35 milijardi više nego godinu ranije, kaže direktorka Dragana Marković.

Rast naplate, prema njenim rečima, beleže sve vrste poreza, dok u nominalnom iznosu sa 572 milijarde dinara prednjači naplata doprinosa.

"Poreska uplata je svojom naplatom uveliko premašila iznos od hiljadu milijardi, preciznije 1.136,4 milijarde je naplaćeno tokom 2017. godine što je za 3 odsto više u odnosu na prethodnu godinu", rekla je Marković za RTS.

Objašnjava da u strukturi ovih prihoda, beleži se najveći rast poreza na dobit i to, kako kaže, čak od 40 odsto.

Kada je reč o bruto PDV, ističe da je u 2017. godini, PDV dostigao rekordni iznos u naplati i to više od 300 milijardi dinara.

"Od uvođenja ovog poreskog oblika do danas, prvi put je Poreska uprava naplatila 301,2 milijarde dinara. S druge strane, povraćaj PDV je bio izuzetno visok u 2017. godini, nikada veći, 215 milijardi dinara, što je 40 milijardi dinara više nego u prethodnoj godini", navodi ona.  

Ona podseća da je od 1. januara ove godine Poreska uprava omogućila poreskim obveznicima da u potpunosti podnose prijave elektronskim putem.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!