Svet građevinarstva-nekretnina

Od sledeće nedelje inspektori uvode prinudne upravnike zgrada

Komunalni inspektori će narednih dana početi u svim gradovima da proveravaju da li su zgrade upisane u registar stambenih zajednica.

Ukoliko nisu, imaće rok od mesec dana da to urade i izjasne se ko će upravljati zgradom, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva. Ako i to ne učine dobiće prinudnog upravnika.

U Srbiji, prema podacima tog ministarstva, ima oko 40.000 stambenih zgrada i do sada je registrovano oko 24.600. Od tog broja do sada registrovanih zgrada oko 90 odsto njih se izjasnilo za to da o zgradi brine 'komšija', a 10 odsto za profesionalne upravnike.

U resornom ministarstvu kažu da je samo tokom ove nedelje bilo više od 1.000 novoregistrovanih zgrada i da se njihov broj sve više povećava, a ima slučajeva i stanari sami traže da im se dodeli profesionalni upravnik.

Pomoćnica ministarke građevine Jovanka Atanacković je podsetila da je 12. decembra prošao rok od šest meseci za upis zgrada i istakla da to ne znači da one i posle tog datuma ne mogu da se registruju već samo da su se stekli uslovi za inspekcijski nadzor. Zgrade su do tog datuma mogle samostalno da izaberu da li će o zgradi brinuti upravnik, odnosno neko od stanara ili profesinalni upravnik, koji je prošao obuku i položio testove u Privrednoj komori Srbije.

Zgradama koje to nisu učinile biće dodeljena prinudna uprava, odnosno upravnik sa liste registrovanih profesionalnih upravnika, koju vodi PKS.

"Očekuje se da ovih dana u svim gradovima i opštinama počne inspekcijski nadzor, pošto su prošli novogodišnji i božićni praznici. Komunalni inspektori će izaći na teren i proveriti da li je zgrada upisana i ako nije zapisnički će to konstatovati i izdati nalog. Tako da možemo očekivati u narednim mesecima, kada isteknu ti rokovi, uvođenje prinudne uprave", navela je ona.

Prema rečima Atanackovićke, prvi zadatak prinudnog upravnika biće da registruje zgradu i da nakon toga sa stanarima popriča o daljem načinu upravljanja, dok stanari i dalje imaju mogućnost da izaberu upravnika - komšiju ili izaberu drugog profesionalnog upravnika, kojeg bi angažovali po ugovoru.

"Profesionalni i prinudni upravnik se svakako plaća, gradovi su bili u obavezi i većina njih se organizovala, a neki su sada u procesu donošenja odluke o visini naknade prinudnog upravnika. To će biti poslednji korak da se steknu uslovi i uvede prinudna uprava", kazala je Atanacković.

U PKS se svakog meseca sprovode obuke i do sada su organizovana tri ispitna roka, koje je prošlo oko 600 profesionalnih upravnika.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!