Projekti

Održana obuka srpskih mentora za internacionalizaciju preduzeća

Razvojna agencija Srbije (RAS) u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA) od sada omogućava stručnu pomoć za mala i srednja preduzeća za izlazak na inostrana tržišta, kroz mentoring uslugu koja se uspešno sprovodi u Srbiji i regionu.

Organizovan je poseban trening za preko 40 srpskih mentora koji su otvorili Hideja Kobajaši, direktor JICA predstavništva za Balkan i Ana Žegarac, direktor sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije. Obuku je održao japanski konsultant Naoja Sakamoto, a specijalna gošća bila je Đenoveva Hristova-Marej, preduzetnica i konsultant, koja je  prenela uspešna iskustva iz Bugarske.

U doba globalne ekonomije, koja je postala „ekonomija iskustva“, stvoren je prostor za izlazak srpskih firmi na inostrana tržišta uz neophodnu dobru organizaciju i poštovanje procedura. Mentori u Srbiji će od sada kao obaveznu novu uslugu uvesti i podršku  za internacionalizaciju srpskim preduzećima-korisnicima mentoring usluge.

 

Mnoga mala i srednja preduzeća u Japanu izlaze na inostrana tržišta, tako da je japansko iskustvo uneto u modul obuke za srpske mentore, kombinovano sa iskustvom Evropske unije, da bi bilo lokalizovano za srpsko podneblje. Prema podacima japanskih konsultanata, mala i srednja preduzeća koja rade na inostranim  tržištima zapošljavaju više ljudi (10% imaju godišnji rast broja zaposlenih u odnosu na 3% kod preduzeća koja posluju samo na lokalu), a 26% imaju godišnji porast u kreiranju novih proizvoda i usluga.

Obuka mentora deo je projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana“, koji Razvojna agencija Srbije razvija u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju (JICA), uz podršku  Ministarstva privrede Republike Srbije. 

 

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!