Društvo

Oduzete njive vraćaju se starim vlasnicima

Vlasnici poljoprivrednog zemljišta, koji još čekaju da im se restitucijom vrate oduzete njive uskoro bi mogli da dođu do svojih poseda.

Uredbom Vlade Srbije o kriterijumima za utvrđivanje površine poljoprivrednog i šumskog zemljišta u postupku vraćanja oduzete imovine, koja počinje da se primenjuje od 21. aprila ove godine, biće osnovan Fond državnog poljoprivrednog zemljišta iz kojeg će se vraćati njive bivšim vlasnicima, piše „Blic“.

Ovo će olakšati i ubrzati postupak restitucije, a jedan od detalja uredbe je da ako u svojoj opštini vlasnici ne mogu da dođu do zemlje, dobiće je u susednoj.

„Vraćanje je predviđeno sledećim redosledom. Prvo, dok ima površina iz katastarske opštine gde je oduzeto zemljište bilo, zatim iz bilo koje susedne katastarske opštine na području iste lokalne samouprave, potom s ostalih katastarskih opština na području lokalne samouprave i, na kraju, iz bilo koje susedne opštine“, kažu za „Blic“ iz novosadske jedinice Agencije za restituciju.

Ova agencija će u narednih 15 dana dostaviti podatke o površinama, koje se potražuju u katastarskim opštinama u kojima je nakon oduzimanja sprovedena komasacija, te će biti utvrđene katastarske parcele u državnoj svojini, koje će biti dovoljne da se do kraja sprovede postupak vraćanja imovine.

Do sada je podneto oko 10.000 zahteva za vraćanje poljoprivrednog zemljišta. Potraživalo se oko 100.000 hektara, oko 25.000 je već vraćeno, a 75.000 hektara još čeka nove-stare vlasnike.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!