Društvo

Onlajn testiranje za učenike osmog razreda

Počinje onlajn testiranje za samoprocenu znanja za učenike osmog razreda, koji će prvi put biti organizovan potpuno elektronski i koji će učenicima omogućiti bolju pripremu za završni ispit.

S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u zemlji, stručnjaci kabineta predsednice vlade, Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarije za IT i eUpravu, uspostavili su digitalnu platformu Moja učionica (www.mojaucionica.gov.rs) putem koje će osmaci moći da steknu uvid koliko su napredovali u predmetima koji su obuhvaćeni završnim ispitom i da po potrebi dodatnu pažnju posvete određenim oblastima ovih predmeta.

Onlajn testiranje će biti sprovedeno po sledećoj dinamici: 22. april – test iz srpskog/maternjeg jezika, 23. april – test iz matematike, 24. april – kombinovani test. Učenicima će testovi biti dostupni 12 sati dnevno tj. od 8 do 20 časova. Učenici na početku svakog testa biraju jezik na kojem će raditi test. Povratnu informaciju o rezultatima testa učenici će moći da vide nakon dvanaestočasovnog isteka vremena za rešavanje testa, kada će rešenja biti dostupna i kada će moći da im pristupe i analiziraju ih. Analize zadataka sva tri testa će biti emitovane i na kanalu RTS 3, u subotu od 12 do 14.30 časova.

Rezultati testa se neće ocenjivati, a učenicima se savetuje da samostalno reše testove, bez obzira na krajnji rezultat, jer će jedino tako imati pravi uvid u svoje trenutno znanje i smernice za dalje planiranje učenja.

Po normalizovanju uslova rada, sprovešće se i zvanični probni završni ispit, što znači da će učenici imati više prilika da provere svoje znanje pre završnog ispita.

S obzirom da oko 4,4 odst učenika osmog razreda nema uslove za onlajn testiranje od kuće (nemaju internet pristup i/ili odgovarajući uređaj) Kancelarija za IT i eUpravu je uz pomoć donatora – Telekom Srbije, Telenor Srbija, VIP, Comtrade i Huawei – obezbedila donaciju pametnih telefona, tableta i mobilnih kartica za oko 2.800 đaka. Ukoliko i pored ove donacije neki od učenika ipak ne budu imali tehničke mogućnosti da rade onjlajn testiranje, školama će biti na raspolaganju sva tri testa u PDF formatu na dan kombinovanog testa, čime se obezbeđuje pun obuhvat generacije osmog razreda.

Cilj prvog probnog završnog ispita je da se iskoriste dosadašnji rezultati digitalizacije u sistemu prosvete i javne uprave kako bi se đacima osmog razreda i u uslovima vanrednog stanja obezbedila dodatna mogućnost vežbanja i pripreme za završni ispit, kao i da se provere potencijali da se u narednim godinama sprovede potpuno digitalni završni ispit.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!