Svet građevinarstva-nekretnina

Oporavak građevinarstva - iz minusa prešli u plus

Građevinarstvo se konačno oporavilo i bruto dodata vrednost u ovom sektoru u prvom kvartalu 7,4 odsto je veća nego u istom periodu 2017. godine, što je najveći pojedinačni doprinos ostvarenju planiranog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto u ovoj godini.

Resorno ministarstvo je objavilo da će do kraja godine bruto dodata vrednost građevinarstva biti 5,4 odsto za celu godinu, što je približno 0,1 odsto manje od bruto dodate vrednosti industrije, odnosno 0,1 odsto više od projektovanog doprinosa poljoprivrede, šumarstva i rudarstva.

Da je građevinski sektor izašao iz minusa potvrdila je i Agencija za privredne registre, koja je na osnovu finansijskih izveštaja izvela zaključak da je ovaj sektor prošle godine imao dobit od 8,9 milijardi dinara, što je ogroman skok u odnosu na 2016. godinu kada je bio u minusu 12 milijardi dinara.

Ovu sliku, međutim, kvare kapitalne investicije. Paradoksalno zvuči da novca za infrastrukturu ima dovoljno, ali se on ne povlači. Iako se na osnovu izjava državnih zvaničnika stiče utisak da se na sve strane radi i gradi, kapitalni rashodi tj. javne investicije su u 2017. godini bile realno manje 6,7 odsto u odnosu na 2016. godinu, iako je fiskalnom strategijom planirano da u 2017. godini porastu oko šest odsto.

Kapitalni rashodi (javne investicije) u Srbiji u poslednjih 10 godina u proseku bili su niži 1,3 odsto BDP-a godišnje u odnosu na prosek zemalja centralne i istočne Evrope, što je na nivou cele decenije dovelo do kumulativno manjeg iznosa ulaganja u infrastrukturu oko 13 odsto BDP-a, tj. približno četiri milijarde evra, piše “Politika”.

Domaće javne investicije već godinama se kreću oko tri odsto BDP, dok u drugim zemljama centralne i istočne Evrope iznose od četiri do pet odsto BDP. Nizak nivo javnih investicija posledica je niske efikasnosti države, koja uprkos obezbeđenim finansijskim sredstvima, ne uspeva da ostvari planirane investicije. Posledica niskih javnih investicija je višegodišnje kašnjenje u realizaciji infrastrukturnih projekata, kao što je “Koridor 10”, loše stanje železničke i komunalne infrastrukture.

U ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture naglašavaju da kad govorimo o kapitalnim investicijama, one ne obuhvataju projekte samo Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje već nekoliko godina unazad prednjači u izvršenju svog planiranog budžeta, već i drugih ministarstava.

Ministarstvo građevinarstva u 2018. godini direktno učestvuje u realizaciji infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti 68,7 milijardi dinara ili 581,9 miliona evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!