Industrija

Oporavljeni “Želvoz” ugovorio prvi izvozni posao sa EU, vredan 5 miliona evra

Smederevski “Želvoz”, samo godinu dana nakon privatizacije, na pragu je prvog izvoznog posla za partnera iz EU.

“Želvoz 026” d.o.o. potpisao je ugovor sa poljskom firmom “Laude PL”, a u Poljskoj će biti dogovorena finalizacija tehničkog dela posla, potvrdio je za “Podunavlje.info” vodeći inženjer na projektu Svetozar Bugarin.

„Očekuju nas tehničke konsultacije, koje predstavljaju početak realizacije ugovora. Praktično, dogovaramo finalizaciju tehničkih uslova za početak proizvodnje, jednostavno rečeno, preciziraćemo detalje – materijale, postupke zavarivanja, količine, rokove i slično“, rekao je Bugarin.

Za kratko vreme, smederevska fabrika dobila je četiri nova sertifikata iz sistema kvaliteta, pored ostalih, za zavarivanje železničkih vozila EN 15085 i EN 3834, koji omogućavaju i izvođenje zavarivačkih poslova i za članice EU.

„Mogu da kažem da te sertifikate malo ko ima u našoj državi. Kad su se sve kockice sklopile, pokušavali smo da pronađemo proizvod koji nije neposredno vezan za vagonogradnju, a da možemo da radimo u skladu sa našom infrastrukturom i našim kadrovima. I prepoznali smo, kao jedan od mogućih proizvoda, specijalne kontejnere. Imali smo inicijalni susret sa vlasnikom poljske firme, koji je došao da se upozna sa našim potencijalima, kadrovima i sredstvima za rad. Nakon toga je potpisan ugovor“, kaže Bugarin.

Ugovoreni posao sa partnerom iz Poljske odnosi se na izradu otvorenih i zatvorenih kontejnera za smeštaj i prevoz rolni lima i paketa iz Železare. Reč je o perspektivnom izvoznom poslu, ne samo za “Želvoz”, nego i za Srbiju, a posao je vredan oko pet miliona evra.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!