Finansijske usluge

OTP banka kupila “Societe Generale” u Srbiji

Banka OTP iz Mađarske kupila je zvanično banku “Societe Generale Srbija”.

Dve bankarske grupacije svoj plan o kupovini najavili su u decembru prošle godine, ali se čekalo odobrenje nadležnih institucija, pre svega Narodne banke Srbije (NBS), koje je stiglo 13. septembra.

Kupovinom “Societe Generale”, OTP banka će, s obzirom da je u aprilu ove godine kupila “Vojvođansku banku”, izbiti u sam vrh srpskog bankarskog tržišta, odmah iza “Banca Intesa”, čije je tržišno učešće 16,1 odsto, prenosi RTV.

Naime, učešće OTP-a sada će biti 14,1 odsto, bududći da je “Societe Generale” imala 8,4 odsto, a “Vojvođanska banka” 5,7 odsto.
Mađarska OTP Grupa objavila je da “Societe Generale Srbija” nastavlja da posluje pod novim imenom - OTP banka Srbija AD Beograd.

U saopštenju mađarske finansijske grupacije se navodi da će “Societe Generale Osiguranje” promeniti ime u OTP Osiguranje ADO Beograd, a “Sogelease” u OTP Leasing Srbija d.o.o.

Iz OTP Grupe poručuju da nastavljaju da jačaju svoju tržišnu poziciju u Srbiji, te da će spajanje ove dve banke rezultirati stvaranjem vodeće bankarske institucije na srpskom tržištu po visini aktive, broju ekspozitura i portfoliju kredita i depozita.

Dodaju da, u ovom trenutku, klijenti banke “Societe Generale Srbija”, ne moraju da preduzmu nikakve korake u vezi sa promenom vlasništva, a u budućnosti će svi klijenti biti pravovremeno obavešteni o ključnim fazama spajanja dve banke.
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!