Saobraćaj i transport

Otvoren novi aerodrom u Istanbulu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je novi aerodrom u Istanbulu, koji bi trebalo da bude najveći na svetu.

Aerodrom počinje da radi na 95. godišnjicu osnivanja turske republike, ali će prvobitno raditi ograničeno. Do kraja godine, Istanbulski novi aerodrom, kako mu je privremeno ime, zameniće Međunarodni aerodrom Ataturk.

"Nadam se da će aerodrom koristiti našem regionu i celom svetu. Istanbul nije samo najveći grad naše zemlje, on je i najveći brend. Zato smo ovom velikom delu dali ime 'Istanbul'", rekao je Erdogan.

Aerodrom na Crnom moru bi u prvoj fazi trebalo da ugosti 90 miliona putnika godišnje, a plan je da do 2028. njegov kapacitet bude 200 miliona putnika. To je skoro duplo više od sadašnjeg svetskog lidera po broju putnika, aerodroma u Atlanti, u SAD.

Turska agencija Anadolija je nabrojala da su na svečanosti "ugošćeni svetski lideri, uključujući predsednike Albanije, Kirgistana, Kosova, (međunarodno nepriznate) Turske Republike Severni Kipar, Makedonije, Moldavije, Pakistana, Srbije i Sudana, zatim predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine, predsednik Skupštine Azerbejdžana, premijer Bugarske i ministri i visoki zvaničnici raznih drugih zemalja".

Erdogan je blisko pratio izgradnju aerodroma na evropskoj strani Istanbula, nedaleko od Crnog mora. Izgradnju su obeležila odlaganja zbog štrajkova radnika koji su tražili bolje uslove rada, prenosi Beta.

Zbog mnogih kašnjenja aerodrom će u potpunosti proraditi 29. decembra. Do tada će s njega poletati pet aviona dnevno, a aerodrom "Ataturk" ostaće otvoren.

Kompanija IGA, koja upravlja novim aerodromom, navela je da će, kada svi radovi budu završeni, Istanbul imati šest pista i dva terminala na preko 76 kvadratnih kilometara.

Aerodromska zgrada je koštala 10,5 milijardi evra, i ima futuristički izgled s brojnim staklenim površinama, lukovima i najmodernijom opremom.

Poseban izazov biće prenošenje opreme s "Ataturka" na novu lokaciju.

Aviokompanija “Turkish Airlines” najavila je prvi let za Ankaru za sredu i već planira da iskoristi kapacitete novog aerodroma da bi povećala ponudu.

"Sledeće godine planiramo da floti dodamo 40 aviona. Do 2023. godine prevozićemo 120 miliona putnika godišnje", rekao je izvor iz "Turkish Airlines”-a.

Novi aerodrom je, uz treći most preko Bosfora i tunel ispod tog moreuza, jedan od velikih Erdoganovih infrastrukturnih projekata. Turski lider želi da transformiše Tursku do obeležavanje stogodišnjice Republike, 2023. godine.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!