Energetika

Otvoren TANAP - novi gasovod za snabdevanje Evrope

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan otvorio je cevovod za transport prirodnog gasa iz Azerbejdžana do juga Evrope preko Anadolije, čime će se smanjiti zavisnost kontinenta od tog goriva iz Rusije. Otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Transanadolijski gasovod" (TANAP), čija je izgradnja koštala po proceni 8,5 milijardi dolara, jedan je od glavnih infrastrukturnih objekata, koje Erdogan otvara u okviru kampanje pred prevremene izbore 24. juna.

Šef turske države je otvorio TANAP na svečanosti u Eskisehiru, u središnjoj Turskoj, sa svojim kolegama iz Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, Srbije Aleksandrom Vučićem i Ukrajine Petrom Porošenkom, kao i sa liderom samoproglašene, a međunarodno nepriznate "Turske Republike Severni Kipar" (TRNC) Mustafom Akinčijem, prenosi Beta.

"TANAP je najnoviji plod naše zajedničke vizije", rekao je Erdogan."To je takođe nagoveštaj budućih projekata koje ćemo preduzeti", dodao je.

Erdogan i njegovi gosti su pomogli postavljanje poslednjeg dela cevi, a zatim odvrnuli točak ventila da bi potekao gas.

Dugačak 1.850 kilometara, TANAP je povezan s cevovodom Kavkaz-jug (SCP) koji potiskuje gas iz ogromnog nalazišta Šah Deniz u Kaspijskom moru, a zatim šalje gas Turskoj preko Azerbejdžana i Gruzije. Drugi kraj TANAP-a će biti povezan s Trans-jadranskim gasovodom (TAP), preko Grčke i Albanije, do Italije.

Zajedno, SCP, TANAP i TAP formiraju "Južni gasni koridor", mega-projekat procenjen na 40 milijardi dolara, čime se zadovoljava namera Evrope da smanji zavisnost od ruskog gasa u doba jakih tenzija s Moskvom već nekoliko godina.

Naftovod TANAP će na kraju projektovanog razvoja godišnje dovoditi 10 milijardi kubnih metara gasa do juga Evrope, a šest milijardi samo do Turske. Prve isporuke jugu Evrope se očekuju 2020. godine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!