Finansijske usluge

Pada udeo dolara i jena u globalnim deviznim rezervama

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, kojem centralne banke prijavljuju iznos i strukturu deviznih rezervi, udeo američkog dolara u deviznim rezervama na globalnom nivou pao je u prvom kvartalu 2018. godine na četvorogodišnji minimum, dok je porastao udeo evra, juana i britanske funte.

Učešće dolara u globalnim rezervama se smanjilo peti kvartal uzastopno, pošto je "zelena novčanica" slabila u prva tri meseca 2018. godine usled očekivanja da će privredni rast van SAD-a biti brži i usled procena da će druge velike centralne banke razmotriti smanjenje monetarnih podsticaja, prenosi agencija Rojters.

Devizne rezerve centralnih banaka širom sveta u američkim dolarima iznosile su u prvom tromesečju 6,449 milijardi dolara, što je nominalni rast u odnosu na poslednja tri meseca 2017. godine kada su "težile" 6,282 milijardi dolara, ali je udeo dolara u globalnim rezervama pao na 62,48 odsto sa 62,72 procenta iz poslednjeg lanjskog tromesečja.

Prema izveštaju MMF-a, dolarski udeo u deviznim rezervama u svetu bio je na najnižem nivou u četvrtom kvartalu 2013., kada je iznosio 61,24 procenta.

Rojters napominje da je američka valuta, ipak, ojačala tokom drugog kvartala ove godine zbog straha od globalnog trgovinskog rata i signala iz Evropske centralne banke da neće povećavati kamatne stope do druge polovine 2019. godine.

Evro je druga valuta s najvećim udelom u globalnim deviznim rezervama sa učešćem u prvom kvartalu od 20,39 posto u odnosu na 20,15 procenata iz prethodna tri meseca. To je najviši udeo evra u ovim rezervama od poslednjeg kvartala 2014. godine, ali znatno ispod nivoa zabeleženog 2009. godine od 28 odsto.

Učešće kineskog juana u globalnim rezervama povećano je u prva tri ovogodišnja meseca na 1,39 odsto, što je treći uzastopni kvartal rasta, a ekspanzija tog udela registrovala je i britanska funta na 4,68 posto, što je najviši nivo od poslednjeg tromesečja 2015. godine.
S druge strane, udeo japanskog jena u globalnim deviznim rezervama se spustio sa 4,89 procenata iz poslednjeg kvartala prošle godine na 4,81 odsto u prvom tromesečju.

Globalne devizne rezerve su imovina centralnih banaka, koja se drži u različitim valutama i uglavnom služi kao podrška njihovim obavezama. Centralne banke ponekad koriste te rezerve za očuvanje kursa svojih nacionalnih valuta, dodaje Rojters.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!