Industrija

Pančevačka "Azotara" ide u bankrot

Pančevačka HIP "Azotara" ide na doboš. Na snazi je sudsko rešenje o bankrotstvu, jer nijedan poverilac ove fabrike mineralnih đubriva nije podneo plan reorganizacije.

Rešenje o bankrotstvu nekadašnjeg pančevačkog giganta doneo je Privredni sud u ovom gradu 18. decembra. Tada je istekao rok od 90 dana od uvođenja stečaja. Iako na poverilačkom ročištu, koje je održano krajem oktobra, niko nije glasao za bankrot fabrike, niko se nije ni prihvatio posla da napravi plan oporavka "Azotare".

“Bankrot se i očekivao”, kaže Gradimir Živanović, predsednik Samostalnog sindikata HIP "Azotare". “Sindikati su podnosili molbe Ministarstvu privrede da pokuša da spase našu fabriku, ali niko nije zaintersovan za to. U fabrici je sad samo obezbeđenje, koje je angažovano radi bezbednosti. Svih 900 ljudi, koji su radili, uzelo je otpremnine”.

Prema njegovim rečima, sada predstoji prodaja koju će oglasiti stečajni upravnik. On će odlučiti da li će ponuditi celu fabriku ili će je prodavati u delovima.

“Uz saglasnost poverilaca, odlučiće se da li će se dugovi podmiriti prodajom firme ili nepokretne imovine "Azotare", kaže Živanović. “Prema nekim procenama, firma vredi oko sto miliona evra, a dugovi su duplo veći”, prenose Novosti.

"Azotara" je u stečaju od polovine avgusta, kada je Privredni sud u Pančevu usvojio predlog za pokretanje postupka i otvorio stečajni postupak zbog prezaduženosti.

Živanović kaže da bi u prvom nadmetanju fabrika trebalo da se nudi po 100 odsto procenjenoj ceni. Već u drugom nadmetanju, cena fabrike će, kako kaže, biti niža za 50 odsto. Ako se i tada ne proda, "Azotara" će otići u - bescenje.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!