Društvo

Participativni plesni performans „Happy Manif” u Novom Sadu i Beogradu

Francuski koreografi pozivaju publiku INFANT-a i BELEF-a na šetnju kroz prirodu i istoriju modernog plesa!

Participativni performans „Happy Manif” (sunčana strana plesa), u kojem je publika izvođač, uvek se održava u zelenilu – u poljima, šumi ili gradskom parku. Francuski koreografski dvojac David Rolan i Valerija Đuga, pozivaju učesnike da im se pridruže u plesu, sledeći instrukcije koje slušaju preko slušalica ili oponašajući pokrete jednog ili drugog koreografa. Glas koji dopire iz slušalica potiče decu i roditelje da pažljivo posmatraju okoliš slušajući različite kompozicije, te da se fizički aktiviraju, oponašajući treperenje lišća ili učeći kako da prave talase rukama…

Kroz šetnju sunčanom stranom plesa „Happy Manif”, učesnici se upoznaju sa različitim strujama zapadnog plesa, kroz prizmu koreografskog odnosa prema prirodnim elementima: od odnosa prema samom pojmu prirode do “prirodnog pokreta“, preko ideje pejzaža, talasanja vode i vegetacije i ispitavanja životinjskih formi: od Ane Halprin, preko Kurta Josa, Vaclava Nižinskog, Isadore Dankan i Mihaila Fokina do Mersa Kaningema i Odil Dibok.

Učešće na svim performansima je besplatno, a maksimalan broj učesnika po jednom izvođenju je 100 ljudi. Audio vođenje je na srpskom jeziku, a performans je adaptiran za decu osnovnoškolskog uzrasta u pratnji roditelja. 

Oba gostovanja se održavaju uz podršku programa Teatroskop, čiji su osnivači Francuski institut, Ministarstvo kulture Republike Francuske i Ministarstvo za evropske i spoljne poslove Republike Francuske. Gostovanje u Novom Sadu održava se podršku Fondacije Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture.

Novi Sad – Infant – 30. jun 2019.

Futoški park – 10h30

Dunavski park – 18h30

Uz podršku Fondacije Novi Sad 2021.

Beograd – BELEF – 2. i 3. jul 2019.

2. jul – Kalemegdan - 11h i 19h

3. jul – Tašmajdanski park – 11h i 19h

Koncept i izvođenje: David Rolan i Valerija Đuga
Muzika: Rolan Ravar
Produkcija: Association Ipso Facto Danse

Partneri : Francuski institut, DRAC Doline Loare, Regionalni savet Doline Loare, Savet departmana Loara-Atlantik, Grad Nant.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!