Projekti

Perwoll Fashion Week: Dan održive mode

Modna industrija je druga po redu kada je u pitanju zagađenje planete, odmah nakon naftne industrije. Upravo iz ovog razloga održivost u poslovanju modnih kompanija tema je koja se sve više nameće.

Podizanje svesti o ovim problemima jedan je od glavnih fokusa ne samo modne industrije, već i brojnih građanskih inicijativa i aktivista, a u tom cilju Perwoll Fashion Week je priredio prvi Dan održive mode u okviru kog su mapirane brojne poteškoće domaćeg tržišta, ali su izneta i razmišljanja o rešenjima i konkretni predlozi za inovacije u modnom poslovanju.

Održivost u poslovanju modne industrije podrazumeva: upravljanje tekstilnim otpadom: cirkularnu ekonomiju; transparentnost u poslovanju; rad na razvijanju novih, biorazgradivih materijala; poboljšanje uslova rada i podizanje nadnica radnicima i radnicama u tekstilnoj industriji; efikasniju upotrebu vode i drugih prirodnih resursa.

Prvi Dan održive mode u okviru 45. Perwoll Fashion Weeka-a, posvećen razgovorima o poslovanju modnih kompanija, tekstilnim fabrikama u Srbiji, uslovima rada i cirkularnoj ekonomiji, održan je juče na tri lokacije i sa tri različite programske celine uz pristustvo javnih ličnosti i poznatih modnih dizajnera.

Ovaj događaj za cilj je imao da poveže pojedince u modnoj sferi zaintersovane za održivo poslovanje, kao i da uspostavi održivost kao važnu temu o kojoj tek treba razgovarati i širiti je.

Tri programske celine koje komuniciraju različite aspekte održivosti sastoje se od – predavanja, panela i prezentacije projekta Biro 345c. Predavanja su održana na Accademiji del Lusso gde su Nataša Gligorijević iz Centra za održivi razvoj Srbije i Žaklina Živković iz Grupe za kreiraneu javnih politika pričale o konceptu cirkularne ekonomije i predalagale pristunim studentima i dizajnerima kako da ove sisteme implementiraju u svoje poslovanje. Aleksandra Marić iz globalnog pokreta Fashion Revolution pričala je o održivosti u modnom sistemu i tome kako možemo uticati na što brže usvajanje njenih principa.

Foto:David Đorđević

Nakon predavanja održan je panel u Kulturnom Centru Beograda na kom su o uslovima u tekstilnim fabrikama u Srbiji govorili Mario Reljanović, vanredni profesor na Institutu za uporedno pravo, Bojana Tamindžija i Stefan Aleksić, iz međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign i Ashok Murty, konsultant iz oblasti mode. Panel su moderirale modne novinarke Dunja Jovanović i Marija Radaković.

“Ponosne smo što smo uspele da teme o uslovima rada i radnicama u fabrikama stranih brendova koje postoje u Srbiji prezentujemo u okviru tako velikog događaja kao što je Perwoll Fashion Week. Nadamo se da će ove, malo drugačije modne priče zaživeti i među modnom publikom i da ćemo ove razgovore nastaviti u okviru daljih manifestacija” – rekla je Marija Radaković.

Prvi Dan održive mode završen je prezentacijom jednog sasvim novog modnog koncepta pod imenom Biro 354c, a iza kog stoji dizajnerka i kostimografkinja Ana Trošić Trajković. Projekat Biro 354c je pionirski poduhvat na našim prostorima koji podrazumeva iznajmljivanje dizajnerskih komada s domaće modne scene, kao i redizajn vintage komada.

Foto:David Đorđević

Svečanom otvaranju ovog novog koncepta prisustovali su mnogi poznati dizajneri poput Jasmine Sanader, Danijele Biškup (LILU Shoes), Nevene Kragić, Budislave Keković i Tijane Pavlov, kao i poznate ličnosti poput Sare Jovanović i Jelene Svetličić.

Dr Ksenija Marković Božović, samostalni stručni saradnik za međunarodnu saradnju na Fakultetu dramskih umetnosti povodom otvaranja Biroa 354c izjavila je: “Čitajući ideju autorke i opis poslovanja Biroa, bila sam impresionirana izborom i koncepcijom poslovnog modela i kreativnih sredstva, kojima je jedna kompleksna zamisao prevedena u vrlo jednostavan i funkcionalan niz procedura. U održiv biznis uspostavljen na stubovima održivog razvoja”.

Organizacija Dana održive mode: Dunja Jovanović i Marija Radaković, novinarke i autorke emisije F.fm o održivosti u modnoj industriji; Nataša Gligorijević direktorka Centra za održivi razvoj Srbije.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!