Finansijske usluge

Pet kompanija zainteresovano za “Komercijalnu banku”

Za kupovinu “Komercijalne banke” zainteresovana su tri strateška investitora i dva fonda.

Da podsetimo, Ministarstvo finansija je pre mesec dana odabralo savetnika za izbor strateškog partnera za “Komercijalnu banku”. Do sada je interesovanje za njenu kupovinu pokazalo pet investitora. Reč je o tri su strateške kompanije koje već imaju iskustvo u bankarskom sektoru, dok su dva investitora fondovi kojima bankarstvo nije primarna delatnost.

“Za kupovinu “Komercijalne banke” praktično su zainteresovani potencijalni kupci koji su iz iste branše. Oni bi banku uvukli u svoj sistem i verovatno na duži rok ostali njeni vlasnici. S druge strane, interesovanja za kupovinu banke su pokazala i dva takozvana "private equity fonda" čiji je poslovni rezon da preduzeće preuzmu, zatim da ga unaprede, podignu mu tržišnu vrednost i potom preprodaju po višoj ceni, navodi izvor "Blica", dodajući da među potencijalnim zainteresovanim kupcima ima i stranih i domaćih pravnih lica.

Tržišna vrednost banke danas je na Beogradskoj berzi oko 350 miliona evra. U zlatna vremena, pre početka finansijske krize 2008. godine, vrednost Komercijalne banke dostizala je i više od dve milijarde evra.

Država u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, EBRD 24,4, a IFC kao deo Svetske banke 10 odsto. EBRD je ušao u vlasničku strukturu Komercijalne banke 2006. dokapitalizacijom od 70 miliona evra. Privatizacija banke prvobitno je bila planirana za 2009. godinu. Prodaju je, međutim, zaustavila kriza, nakon čega EBRD dokapitalizuje banku sa još 50 miliona evra, a u vlasničku strukturu ulaze i IFC sa 40 miliona evra, nemački DEG fond sa 20 miliona i švedski Svedfond sa 10 miliona evra. Država se obavezala da dokapitalizuje banku sa još 110 miliona evra da ne bi izgubila udeo u vlasništvu.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!