Proizvodnja hrane i pića

Pivarska industrija Srbije doživela pad - Smanjena potrošnja piva

Pivarska industrija Srbije je od 2008. do 2014. doživela značajan pad tržišta i to čak od 14,59 odsto.

Ovaj sektor ostvaruje 3,3 odsto budžetskih prihoda naše zemlje pa je njegov oporavak u poslednje dve godine značajan, rečeno je na trodnevnom simpozijumu koji se pod nazivom „Pivo, pivarstvo i hmeljarstvo” održava na početku 32. tradicionalne zrenjaninske turističke manifestacije „Dani piva”.

Rebeka Božović, izvršni menadžer Udruženja pivara Srbije, konstatovala je da je u kriznom periodu u našoj državi pala potrošnja piva 12,5 procenata, a da je zaposlenost u sektoru smanjena čak za 4.285 radnih mesta.

"Ipak u 2015. godini pivarstvo oživljava i poslednje dve godine ono jedino ispoljava značajan porast proizvodnje. Po potrošnji piva mi smo pri dnu evropske lestvice na čijem su vrhu Česi i Nemci", rekla je Rebeka Božović iznoseći da je istinit, na prvi pogled neverovatan podatak, da je Srbija po izvozu piva u Evropsku uniju na drugom mestu.

"Kod nas pada potrošnja piva i izgleda da građani za njega imaju najmanje para. Pivo se manje pije jer je skupo zbog akciza i poreza, smanjenja kupovne moći i smanjena baze potrošača jer se smanjuje njihov broj", konstatovala je pored ostalog Rebeka Božović. Slovenačko iskustvo je izneo Matej Oser koji se bavi distribucijom u „Pivovarni Laško”. On je istakao da Slovenci piju nešto umerenije i da uživaju u raznovrsnosti piva i njegovoj zanatskoj proizvodnji.

Oporavak ove grane u Srbiji vidi se u osnivanju malih radionica i taj proces je na vidiku.

"Kad je reč o pivarstvu naša šansa je u proizvodnji sirovina, hmelja i ječma, za koje imamo odlične uslove i sa njima bismo mogli efikasno da nastupimo na inostranom tržištu, a kad je reč o izgradnji novih pivara ona se očekuje od inostranih investitora", rekao je Radovan Pejanović, profesor sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

 

Izvor: Politika

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj post.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!