Razvoj

PKS: U narednih pet godina smanjiti oporezivanje zarada na 46 odsto

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je na Skupštini PKS da su privrednici inicirali veće rasterećenje zarada i da će se u narednom petogodišnjem periodu razmatrati mogućnost kako da poresko opterećenje zarada bude smanjeno sa 62 na 46 odsto.

On je istakao da su rezultat dijaloga privrede i Vlade Srbije izmene paketa zakona koje je nedavno usvojila Skupština Srbije i kojima se umanjuju nameti privredi."Izjednačili smo domaće i strane investitore u uvozu osnovnih sredstava za proizvodnju pa neće plaćati carinu na uvoz mašina, čime će se smanjiti troškovi poslovanja", rekao je Čadež.

Predsednik Komore je dodao da će među inicijativama koje će Komora uputiti nadležnim institucijama biti i smanjenje poreza na dobit pravnih lica sa sadašnjih 15 na 10, zatim, inicijativa za ponovno uvođenje poreskog kredita, kao i inicijativa za rešavanje problema zloupotrebe bolovanja.

Dodao je da je PKS omogućila privrednicima da učestvuju na 40 sajmova u svetu i da je prehrambena industrija posle posete 11 sajmova ugovorila izvoz u vrednosti 50 miliona evra.

Zahvaljući zalaganju PKS je, po njegovim rečima, zaživeo dualni sistem obrazovanja u kojem se školuje 4.500 đaka, a 85 odsto njih nađe posao u firmi u kojoj se obučavaju.

Na Skupštini PKS premijerka Ana Brnabić je predstavila planove Vlade za dalji privredni i ekonomski razvoj zemlje. Ona je istakla da svi najvažniji ekonomski pokazelji izgledaju dobro i pokazuju ozdravljenje i jačanje domaće privrede. “Javni dug je 54 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), stopa nezaposlenost je pala na 11,3 odsto, inflacija je niska, devizni kurs stabilan, a strane direktne investicije sa prošlogodišnjih 2,6 milijardi evra uvećane devet odsto”, istakla je Brnabić.

"Nastavlja se jačanje sektora malih i srednjih preduzeća i zato smo uveli preduzetništvo kao predmet u osnovne škole, a od 1. oktobra dajemo poreske podsticaje za mlade koji su završili školovanje i žele da pokrenu sopstveni biznis", kazala je premijerka.Dodala je da su olakšice obezbeđene i za one koji su duže od šest meseci na evidenciji nezaposlenih i spremni su da samostalno posluju.

Premijerka je najavila da će Vlada do kraja godine usvojiti Predlog zakona o centralnom registru stanovnika i da će ovih dana početi javna rasprava o zakonu o arhivskoj građi koji će doneti privredi uštedu od stotine hiljade evra, koliko se trošilo na arhiviranje u papirnom obliku.

Brnabić je dodala da će biti nastavljena reforma Poreske uprave, a od 8. januara iduće godine biće uspostavljen sistem za prijavu sezonskih radnika, prvo u poljoprivredi a kasnije u građevinarstvu i turizmu. "Fokus će biti na reformama koje vode ka većoj vladavini prava", poručila je premijerka privredicima.

Na svečanom delu sednice dodeljene su nagrade Privredne komore Srbije za 2018. godinu.

Dodeljeno je 67 priznanja u tri kategorije, kao i tri posebne nagrade.

 


 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!