Svet građevinarstva-nekretnina

Plan Nemačke za smanjenje neravnoteže na tržištu nekretnina

Vlada Nemačke je donela akcioni plan kojim želi građanima omogućiti lakši pristup stanovima s umerenom stanarinom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je stanovanje po pristupačnim cenama proglasila jednim od najvažnijih ciljeva njene vlade.

"Želimo uložiti velike napore kako bi postigli naš cilj, a to je više stanova na nemačkom tržištu nekretnina. To je jedno od najvažnijih socijalnih pitanja", rekla je Merkel nakon susreta na vrhu predstavnika politike i ekonomije u kancelarskom uredu na temu stanogradnje u Nemačkoj.

Kao jedan od rezultata sastanka na vrhu, Merkel je najavila gradnju dodatnih 100.000 socijalnih stanova u Nemačkoj, prenosi Seebiz.

Ministar finansija Olaf Scholz najavio je lakše finansiranje socijalne stanogradnje, što je nadležnost saveznih država, kroz sredstva iz saveznog budžeta.

"Ono što nam je u Nemačkoj potrebno je više stanova koje je moguće platiti. Stanarine od deset evra po kvadratu (bez režija) građane dovode na rub finansijske izdržljivosti", rekao je Scholz.

Ministar unutrašnjih poslova i stanogradnje Horst Seehofer je rekao kako je sastanak poslao "važnu poruku", koja glasi: veća ponuda, manje cene.

"Ovo je najobuhvatniji plan na polju stanogradnje donet u Nemačkoj", rekao je Seehofer, napominjući da se radi o "umrežavanju" svih interesnih sfera na ovom polju.

Stanarine su, posebno u velikim gradovima, poslednjih godina rasle velikom brzinom, a u gradovima, poput Minhena ili Hamburga, stanarine od 15 evra po kvadratnom metru stana više nisu retkost.

Prihvaćeni plan donosi i takozvanu kočnicu rasta stanarina, koja onemogućava drastična podizanja stanarina kod promene stanara, kao i otežano povećanje stanarina prilikom renoviranja nekretnine.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!