Ljudski resursi

Plate u javnim službama - povišice čeka do 150.000 ljudi

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta razgovaralo se i o inicijativi sindikata da se pokrenu razgovori o položaju zaposlenih u javnoj upravi koje su najavljene povišice mimoišle. Radi se o radnicima jednog dela javnog sektora, kojima su merama štednje plate smanjene, ali nisu obuhvaćeni povećanjima.

Sledeća adresa - premijerka Srbije. Njoj će, kako je najavio predsednik saveza samostalnih sindikata, uputiti zahtev za sastanak kako bi se razrešilo pitanje zaposlenih u jednom delu javnog sektora - poput radnika pošte, javnog TV servisa, ili nekih komunalnih delatnosti, prenosi N1.

"Sve preduzeća, koja pripadaju javnom sektoru, koja su kada je dolazilo do smanjenja zarada od deset odsto, to smanjenje izvršili, ali sada kada je u pitanju da dolazi do povećanja zarada - kod njih se to ne dešava", kaže Ljubisav Orbović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Prema gruboj računici predsednika sindikata Nezavisnost u pitanju je do 150 hiljada radnika.

"Nema dovoljno racionalnog objašnjenja zašto kad jednom 2014. godine donesete meru i smanjite zarade za 10 odsto svima zaposlenima u javnom sektoru, kad dođe do pozitivnih privrednih rezultata nemate celovito rešenje prema njima nego nastupate poziciono i odobravate ili ne odobravate povećanja. Nema mnogo racionalnog razloga ni za razlike u tim stopama", kaže Zoran Stojiljković.

Ministar rada kaže da je konačna odluka o ovom pitanju u rukama ministarstva finansija. Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je da poslodavci žele, da povećanje plata bude iz realnih izvora i da ne mogu svi da ga očekuju.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!