Energetika

Počeo da radi najveći vetropark na moru

Najveći svetski vetropark na moru “Walney Extension” zvanično je pušten u pogon u Irskom moru.

Vetropark, koji je gradila danska energetska kompanija Ejrsted, prostire se na površini od 20.000 fudbalskih stadiona duž kambrijske obale i ima kapacitet od 659 megavata, što je dovoljno za snabdevanje 590.000 domaćinstava.

Ovaj projekat pokazuje koliko je dramatično napredovala tehnologija vetra u proteklih pet godina otkako je završen prethodni najveći vetropark "London Erej", navodi Gardijan i predočava da novi vetropark koristi upola manji broj turbina, ali ima veću snagu.

Ministarka energetike Kler Peri je izjavila da će ovaj projekat pomoći Velikoj Britaniji, koja je broj jedan u svetu po instaliranim vetro-postrojenjima na moru, da učvrsti svoju lidersku poziciju i da otvori hiljade kvalitetnih radnih mesta.

Imajući u vidu da se grade i još veći vetroparkovi na britanskim obalama, “Walney Extension” po svemu sudeći neće dugo zadržati titulu najvećeg.

Naime, vetroelektrana East Anglia One, koju gradi elektroprivreda Škotske, biće veća od “Walney Extension”-a, s kapacitetom od 714 megavata, a njeno otvaranje je planirano 2020. godine.

Danski Ejrsted radi na jorkširskoj obali još veće projekte, uključujući vetrofarme Hornsi Jedan i Dva, čiji će kapaciteti biti 1.200 MW i 1.800 MW, respektivno.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!