Razvoj

Počeo sa radom nacionalni Portal otvorenih podataka

Nacionalni portal otvorenih podataka na kome će se naći informacije državnih organa, institucija, lokalnih zajednica i drugih organizacija, promovisan je u Startit centru u Beogradu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je taj portal "važan za privredu Srbije i održiv i dinamičan razvoj".

"Otvoreni podaci će omogućiti efikasniju i transparentniju javnu upravu i smanjiti korupciju", rekla je ona i pozvala sve instutucije da svoje podatke učine dostupnim javnosti.

Direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović rekao je da su podaci "nafta" savremenog doba.

"Ukoliko se podaci učine otvorenim, oni se mogu ukrštati i koristiti za stvaranje novih vrednosti", rekao je Jovanović.

On je dodao da tržište otvorenih podataka u svetu vredi 40 milijardi evra.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif istakao je da otvoreni podaci poboljšavaju transparentnost rada i unapredjuju servis za građane i privredu.

Industrja otvorenih podataka u Velikoj Britaniji, prema njegovim rečima vredi 90 milijardi funti i zapošljava pola miliona ljudi.

Na Nacionalnom portalu svoje podatke je otvorilo devet institucija među kojima su Poverenik, MUP, Agencija za lekove, Ministarstvo prosvete..

Otvaranje portala su finansijski pomogli Velika Britanija i Švedska sa milion dolara, a potpisan je i ugovor za prvu tranšu od 300.000 dolara.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!